Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPUST DO 17. SIJEČNJA

Sabor završio zasjedanje: Izmijenjen Zakon o minimalnoj plaći i donesen "Hreljin zakon"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovanjem o raspravljenim točkama Hrvatski sabor je završio aktualnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje, a saborska stanka traje do 17. siječnja.

Posljednjeg dana rada Sabora u jesenskom zasjedanju zastupnici bi trebali glasati o raspravljenim točkama, no odmah u startu bilo je problema jer se pokvario sustav za elektronsko glasovanje.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Dio oporbe napustio sabornicu - 2 Otišli prije glasanja VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

"Stanka će nam dobro doći jer nam je malo u kvaru sustav elektronskog glasovanja. Procjena je da će biti potrebno oko 45 minuta da se sustav popravi", najavio je Gordan Jandroković na početku sjednice, a prije proglašenja već tradicionalne stanke.

A stanku je zatražila Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) kako bi rekla koju o "cenzuri koja se provodi zadnja dva tjedna od strane Facebooka". Goran Aleksić (SNAGA) zatražio je stanku nakon koje će govoriti o slučaju franak u Grčkoj. HDZ-ova Ljubica Lukačić najavila je govor o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a HNS-ov Stjepan Čuraj o energetskoj i toplinskoj opskrbi Osijeka. 

Manje maštoviti bili su SDP-ovci i mostovci, čiji su zastupnici zatražili stanku kako bi progovorili o aktualnoj političkoj situaciji. 

Tijek sjednice pratite u nastavku.

13:30 Izglasavanjem tri člana Nadzornog odbora HRT-a Hrvatski sabor je završio jesensko zasjedanje. Zastupnici su otišli na odmor koji će trajati do 17. siječnja, kada započinje nova sjednica. 

12:11 U dosadašnjem tijeku sjednice saborski zastupnici izmijenili su Zakon o minimalnoj plaći, kojim se jasno propisuje da se dodaci za prekovremeni rad, noćni rad, kao i rad blagdanima, isplaćuju na plaću. Nadalje, donijeli su i tzv. "Hreljin" zakon, koji će omogućiti isplatu dodatka na mirovinu koji već tri godine ne primaju osiguranici Royal osiguranja, njih 3860. Mirovine će im se početi isplaćivati od 1. ožujka 2018., a do kraja 2020. dobit će i zaostatke za prethodnih nekoliko godina. Vladina je procjena da će u 2018. za to trebati 35,3 milijuna kuna, a u 2019. i 2020. godini 42,3 milijuna kuna.

Vlada je prošli četvrtak uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona od iduće godine iznositi 43 posto prosječne plaće.

Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima Vlada predlaže da se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanji za 50 posto, pa će tako njihova davanja na minimalnu plaću biti manja za 103,85 kune mjesečno. Uvjet je za tu mjeru da poslodavac minimalnu plaću isplaćuje najmanje 12 mjeseci. U brutoiznosu minimalna plaća od iduće godine tako će se povećati s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna, što je 2.752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3.839,47 kuna na 3.735,62 kuna.

Oporbeni amandamani, od kojih su najbrojniji bili oni SDP-ovi, odreda su odbijeni. "U zakonu niste definirali iznos minimalne plaće. Naš prijedlog je bio da ona iznosi 60 posto minimalne plaće. Pokušavate uvjeriti ljude da je moguće živjeti od 2.700 kuna. Cijelim zakonom kažnjavate oni koji su isplaćivali veće plaće, a nagrađujete one koji su isplaćivati crkavicu", poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Sabor je donio i zakone o strateškim investicijskim projektima, o pružanju usluga u turizmu, izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Zakon o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, dok je u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju.

11:03 Zastupnici nakon stanke, tijekom koje je trebao biti popravljen elektronski sustav glasovanja, nastavljaju sjednicu izglasavanjem dosad raspravljenih zakonskih prijedloga. Za kvar sustava okrivljen je jedan mikrofon koji je popravljen tijekom stanke.

10:26 Željko Jovanović (SDP) upozorio je na probleme u zdravstvu, posebno na situaciju s fondom za skupe lijekove, čije su osnivanje obećali premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Premijer je otišao u Europu, ministar se izgubio, a obećanje nije ispunio“, rekao je Jovanović, koji je zatražio da Sabor pod hitno dobije paket zdravstvenih zakona kako bi građani, među ostalim, imali dostupne skupe lijekove.

10:20 Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, najavio je novu stanku, i to kako bi se popravio jedan mikrofon koji je označen krivcem za to što čitav sustav glasovanja ne funkcionira. "Mikrofon uzrokovao kolaps cijelog sustava", rekao je Jandroković, dodajući da će s glasovanjem započeti oko 11 sati. 

10:05 Bruna Esih zatražila je od Vlade da zaustavi cenzuru na Facebooku, a od saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije zatražila je tematsku sjednicu zbog cenzure na društvenim mrežama. 

Esih je otkrila i krivce za brisanje objava i blokade profila onih koji su veličali generala Slobodana Praljka i ostale osuđenike u Haagu. "Cinkaroši i denuncijatori, isti koji su izravno doprinijeli haškim presudama i generala Praljka naveli da ispije otrov, žele nas vratiti u doba cenzure i jednoumlja. Ovo je nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj", rekla je Esih, dodajući da je neprihvatljivo da se u Hrvatskoj u 21. stoljeću provodi cenzura nad bilo kime.

Dodala je i da ima informacije kako su i samom premijeru Andreju Plenkoviću brisane objave na Facebooku. "Jedan državnik, ako se takvim smatra, ne smije dopustiti da ovakve stvari prolaze bez upozorenja i sankcija", rekla je Esih.

Pregled jesenskog zasjedanja

Na sjednici započetoj početkom studenoga zastupnici su odradili opsežan dnevni red, raspravili brojne zakone i odluke. Potvrdilo se da Vlada premijera Andreja Plenkovića uživa povjerenje Sabora, kao i ministrica demografije Nada Murganić.

Sabor je izabrao novu pravobraniteljicu za djecu Helncu Pirnat Dragičević, donio Državni proračun za iduću godinu. Donio je i novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse, lex šerif te novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak će, po završetku plenarne sjednice, upriličiti prigodni domjenak za sve zastupnike, djelatnike saborske Stručne službe i novinare akreditirane u Saboru. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene