Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi oblici

Niz izmjena Zakona o radu: Sabor o njima raspravlja u četvrtak, pogledajte što se sve mijenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o izmjenama Zakona o radu (ZOR) koje donose niz novina, od suzbijanja dugogodišnjih ugovora na određeno, reguliranja rada na izdvojenom radnom mjestu, do novog oblika rada putem digitalnih platformi.

Izmjene ZOR-a trebale bi spriječiti sklapanje neopravdanih ugovora o radu na određeno vrijeme. Za svaki takav ugovor mora postojati objektivan razlog, a s istim radnikom dopušteno je sklopiti tri takva ugovora u tri godine.

Uvodi se novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno te mogućnost zakonitog rada izvan sezone, naveo je ministar rada Marin Piletić.

Potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu, rad od kuće ili rad na daljinu.

Rad na izdvojenom mjestu je rad od kuće ili na daljinu, kao stalan, privremen ili povremen. Od kuće se obavlja u domu radnika ili nekom drugom prostoru koji je određen dogovorom. Rad na daljinu uvijek se obavlja putem ICT-ja, a radnik određuje mjesto rada, koje je promjenjivo.

Rad kod drugog poslodavca

Radnik će moći sklopiti ugovor o dodatnom radu za drugog poslodavca bez odobrenja matičnog poslodavca, samo ga mora o tome obavijestiti. Dopuštena satnica za takav rad je osam sati tjedno, iznimno do 16 sati.

Uvodi se pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji ili kućanstva te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga, istaknuo je ministar.
Propisuje se obveza ugovaranja plaće u bruto iznosu i njezine isplate na transakcijski račun radnika.

Pročitajte i ovo Željko Stipić - 1 u Dnevniku Nove TV Predsjednik sindikata Preporod o pregovorima s Vladom: "Vrijeđa nas kada ministri aludiraju da nismo dovoljno osjetljivi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO PREGOVARANJE Sindikati pregovaraju, ali i njima raste novčanik: Dobit će suci i policajci, ali veću plaću imat će i Milanović, Plenković, Jandroković...

Poslodavac će morati isplatiti plaću najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec i taj se rok neće moći produljiti niti kolektivnim ugovorom. Odredba po kojoj šef neće smjeti zvati radnika nakon završetka radnog vremena nije ušla u izmjene Zakona o radu.

Novi oblik rada - putem digitalnih platformi

Utvrđuje se novi oblik rada putem digitalnih platformi (Glovo, Bolt, Uber itd.), radi zaštite osoba koje ga obavljaju, ali i promicanja tog oblika rada, koji na tržištu već postoji.

Izostavlja se pravo na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu radi poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu starijih radnika.

Također, uvodi se mogućnost da članovi sindikata potpisnika kolektivnog ugovora njime urede za sebe povoljnija materijalna prava. Izmijenjeni Zakon stupit će na snagu 2023., osim u dijelu koji se tiče regulacije platformskog rada koji stupa na snagu 2024.

Sabor će raspraviti i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada koji, između ostalog, uređuje način prelaska radnika koji rade na crno u zakonite okvire.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene