Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBRO PREGOVARANJE

Sindikati pregovaraju, ali i njima raste novčanik: Dobit će suci i policajci, ali veću plaću imat će i Milanović, Plenković, Jandroković...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je, naime, nakon više od osam godina što se plaće dužnosnika nisu mijenjale odlučila mijenjati zakone o pravima i obvezama državnih dužnosnika, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnike te o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one predsjednika Republike, Sabora, Vlade i saborskih zastupnika, ubuduće će rasti kao i one državnih službenika i namještenika, nakon što sindikati ispregovaraju veću osnovicu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Vlada je, naime, nakon više od osam godina što se plaće dužnosnika nisu mijenjale, odlučila mijenjati zakone o pravima i obvezama državnih dužnosnika, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnike, te o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tako da će svi dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.

Više od osam godina osnovica plaće za dužnosnike bila je 3890 kuna bruto, dok se osnovica za državne službenike i namještenika dogovarala u kolektivnom ugovoru na pregovorima između Vlade i sindikata i zadnjih nekoliko godina rasla je za više od 20 posto.

Zadnja ispregovarana osnovica za službenike iznosi 6286,29 kuna. Sada će se Vlada i sindikati naći u doista apsurdnoj situaciji. Ministri će, naime, s njima pregovarati o većoj osnovici, koja će se onda i na njih odnositi, odnosno pregovarat će i za sebe veću osnovicu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u javno savjetovanje uputilo je izmjene ovih zakona, prema kojima bi se onda smanjili i koeficijenti državnim dužnosnicima, tako da će plaće ostati na približno istoj razini unatoč formalnom povećanju osnovice.

No, budući da će u zakonu pisati da će osnovica za dužnosnike biti jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike, sva buduća povećanja odnosit će se automatski i na političare.

Ovakav potez u Vladi pravdaju reformom sustava plaća, koja je i dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koju je, tvrde, potrebno ujednačiti osnovicu. - Način izračunavanja plaće državnih dužnosnika uređuje se Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika dok se način obračunavanja plaća državnih službenika i namještenika uređuje drugim propisom te Kolektivnim ugovorom.

Pročitajte i ovo Političari dok su bili mlađi NEKAD I SAD Djeca koja će zavladati Hrvatskom: Prepoznajete li na ovim fotografijama popularne hrvatske političare?

Ministarstvo je nositelj investicije "Unaprjeđenje sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama", sustava HRM-a i COP-a iz NPOO-a. U okviru te investicije izradit će se novi sustav plaća u javnoj upravi, a da bi to bilo moguće postići, preduvjet je propisivanje jedinstvene osnovice za izračun plaća za sve korisnike državnog proračuna - odgovaraju u Ministarstvu pravosuđa, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene