Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAVNO FINANCIRANJE

Sabor podijelio još 15,5 milijuna kuna strankama: Pogledajte koliko je tko dobio za tri mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika od 1. listopada do 31. prosinca ove godine, kojom im je iz državnog proračuna osigurano 15,5 milijuna kuna.

Ukupno je za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 62,05 milijuna kuna, s tim da su sredstva za prvih devet mjeseci već isplaćena.

Najviše novca za rad za zadnja tri mjeseca 2021. godine, 6,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u za 45 zastupnika i 17 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna uprihodio 3,5 milijuna kuna za 19 zastupnika i 15 zastupnica.

Domovinski pokret s osam zastupnika i tri zastupnice dobit će 1,1 milijun kuna, a Most sa sedam zastupnika i jednom zastupnicom 807.000 kuna.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će 'sjesti' 518.000 kuna, za tri zastupnika i dvije zastupnice.

  Pročitajte i ovo Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Di su pare? Kakvo je financijsko stanje političkih stranka? HDZ ruši rekorde po pitanju članarina, a SDP-u prijeti blokada
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruska veza NOVA KARAMARKOVA AFERA - HDZ ruskom donacijom platio IFO institut 2,6 milijun kuna?

SDSS će za dvije zastupnice i jednog zastupnika dobiti 318.000 kuna, a IDS s dva zastupnika i jednom zastupnicom 308.000 kuna. HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka za dva zastupnika dobit će po 199.000 kuna.

Stranke Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Centar, Pametno i Reformisti koje imaju po jednu zastupnicu dobiti će iz proračuna po 109.000 kuna. Isto toliko pripast će i nezavisnoj zastupnici Ermini Lekaj-Prljaskaj.

Strankama koje imaju po jednog zastupnika isplatit će se po 99.000 kuna. To su Hrvatski suverenisti, Hrast, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB. Toliko će dobiti i nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

Zastupnice, naime, kao predstavnice podzastupljenog spola imaju pravo na 10 posto veću naknadu od zastupnika. Do promjene u zastupljenosti spolova došlo je u HDZ-u gdje se Andro Krstulović Opara vratio u zastupničke redove iz kojih je otišla njegova zamjenica Danica Baričević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene