Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor potvrdio nove suce Ustavnog suda i identifikacijske brojeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavica Banić, Mario Jelušić i Duška Šarin novi su suci Ustavnog suda, čime je sastav tog suda popunjen, odlučio je danas Hrvatski sabor.

Tajnom glasovanju, na kojemu se troje sudaca biralo između četiri kandidata, pristupila su 82 zastupnika, a po 78 njihovih glasova dobili su Slavica Banić, predstojnica Vladinog Ureda za zakonodavstvo, Mario Jelušić, docent na Katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, te Duška Šarin, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi - 2 niska primanja, visoki troškovi Raste val nezadovoljstva u zemlji, najavljuju se novi prosvjedi: "Olovka u ruci je ove godine najjače oružje svih umirovljenika" Ivana Bilušić, udruga Hrvatskih sudaca Jednoglasna odluka U petak završava bijeli štrajk sudaca: "Suci će odgovorno pristupati tome da se što prije nadoknade zastoji koji su nastali zbog mjera"

Četvrti kandidat, sutkinja Upravnog suda Mirjana Jurišić, dobila je samo četiri zastupnička glasa.

Da bi bili izabrani za ustavne suce, svaki od kandidata morao je dobiti natpolovičnu potporu ukupnog broja zastupnika - najmanje 77 glasova.

U izboru ustavnih sudaca nisu sudjelovali oporbeni zastupnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, a vladajućima su kvorum činili trojica oporbenjaka iz HDSSB-a te 'pravaš' Anto Đapić.

Sabor donio Zakon o osobnom identifikacijskom broju

Hrvatska će s početkom iduće godine uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), koji će se, za razliku od sadašnjeg JMBG-a, utvrđivati slučajnim odabirom pa se iz njega više neće moći iščitati osobni podaci, odlučio je danas Hrvatski sabor, donijevši Zakon o osobnom identifikacijskom broju.

Građani zbog novoga broja neće morati mijenjati svoje dokumente već će se on uvoditi na službene dokumente kako se oni budu mijenjali - za novorođene osobe i novoosnovane tvrtke uveo bi se početkom iduće godine, a za postojeće fizičke i pravne osobe do početka 2011. Do tada će im postojeći JMBG, matični broj ili sistemski broj koji im je dodijelila Poreza uprava biti zamijenjen OIB-om, koji će biti upisan u sve službene evidencije u kojima se te osobe vode (npr. Zemljišne knjige, evidencije trgovačkih sudova, Središnje depozitarne agencije itd.).

OIB će imati jedanaest znamenki i ispred toga oznaku HR, izdavat će ga Porezna uprava, a dodijeljivat će se hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem u Hrvatskoj, kao i strancima koji žele obaviti neku transakciju u Hrvatskoj.

Postupak određivanja i dodjele OIB-a, kao i postupak dostave, te sadržaj evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima propisat će se posebnim pravilnikom, a njega je ministar financija dužan donijeti u roku četiri mjeseca od stupanja na snagu donošenja zakona.

Sabor je izmijenio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, pa će Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa ubuduće predsjedavati nestranačka osoba iz reda uglednih javnih djelatnika. U Povjerenstvu će sjediti 11 članova - šest saborskih zastupnika (po tri iz vladajućih i oporbe) i pet uglednih javnih djelatnika.

Državni dužnosnici i dalje će moći sjediti u nadzornim odborima državnih tvrtaka, ali najviše u dva, i to u onim tvrtkama koje su od posebna državnog interesa.

Kako bi se stalo na kraj dužnosnicima za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, a oglušili su se na odluku Povjerenstva da u javnim glasilima to objave, propisano je da se odluka objavi na trošak proračuna, a taj će se trošak zatim naplatiti od dužnosnika.

Dužnosnici će u roku od 30 dana od stupanja na dužnost morati Povjerenstvu dostaviti izvješće o svojoj imovini i bitnim promjenama u vrijeme dok su obnašali dužnost, a prije nego dostave izvješće ne bi mogli primiti plaću.

Ne dostave li izvješće u roku ili navedu netočne podatke, bio bi im obustavljen dio plaće - prihvaćen je amandman nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara da ta obustava plaće bude od 10 do 20 tisuća kuna (Vlada je predlagala da bude između 5 do 10 tisuća).

Proširen je krug dužnosnika na koje će se odnositi Zakon, pa će pod njegove odredbe potpasti i članovi gradskih, županijskih i općinskih poglavarstava, Poglavarstva grada Zagreba, te čelnici i članovi uprava trgovačkih društava u stopostotnu državnom vlasništvu.

Prihvaćen je amandman SDP-ovca Ive Josipovića da se iz tog kruga dužnosnika brišu rektori i prorektori na sveučilištima, kao i Lesarov amandman da u krug uđu direktor i zamjenik direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za zaštitu zdravlja na radu.

Preciziran je način popunjavanja imovinskih kartica dužnosnika kad stupe na dužnost, tako da se mora navesti i sva naslijeđena imovina, imovina stečena u životu i radu i što sve od pokretnina treba navesti (vozila, plovila, zrakoplovi, radni strojevi, lovačko oružje, nakit, vrijednosni papiri, životinje, te sve pokretnine vrijednije od 10.000 kuna, osim predmeta kućanstva i odjevnih predmeta).

Izmijenjen je Carinski zakon, pa će od 1. srpnja tvrtke carinu morati plaćati u roku od 10 umjesto dosadašnjih 30 dana.

Sabor je prihvatio Izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u OSRH-u u prošloj godini, te izvješća o radu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i za djecu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene