Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjenjen Zakon

Sabor: Plaće državnih dužnosnika određivat će Vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je na prijedlog Vlade jednoglasno izmijenio Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika čije će plaće Vlada određivati uredbom, a odbijen je prijedlog SDP-a da se dužnosničke plaće u ovoj godini ne povećavaju za 6 posto temeljem kolektivnog ugovora.

Prema izmijenjenom Zakonu, osnovica za obračun plaća državnih dužnosnika određivat će se posebnom odlukom Vlade, a ne vezivanjem uz osnovicu za obračun plaće državnih službenika i namještenika. Plaće dužnosnika utvrđivat će se množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom utvrđenim za određene dužnosnike.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 2 SASTANCI I PREGOVORI Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom" Slika nije dostupna Unatoč navodnom dogovoru Pregovori ponovno duboko u noć: Unatoč najavi još ništa od sporazuma

Vijest o padu turizma posebno će teško primiti ministar financija u čijoj blagajni nedostaje novca i koji i danas traga za uštedama. U Ministarstvu financija u tijeku je sastanak predstavnika Vlade i sindikata o plaćama zaposlenih u javnom sektoru. Zbog krize Vlada predlaže odustajanje od šestpostotnog povećanja plaća, odnosno predlažu da se plaće vrate na lanjsku razinu. Sindikati su se usprotivili takvom prijedlogu. Dogovora za sada nema. Ako je suditi prema dosadašnjim razgovorima bit će to još jedna dugotrajna rasprava suprotstavljenih strana. Sindikati su odlučili pokazati zube.

Kako su najavili, odbit će prijedlog o šestpostotnom smanjenju plaća. Smatraju da je to napad na dostojanstvo i rad 240 tisuća zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi, policiji, carini, odnosno na sve one koje prestavljaju i koji svoju plaću primaju iz državnog proračuna. Vlada s druge strane tvrdi da bi se smanjenjem plaća znatno uštedjelo u ovoj godini krize. Bilo bi to nešto više od milijardu kuna za državni proračun koji je u minusu, kako sada stvari stoji za više od 10 milijardi. Ukoliko se ne dogovore sa sindikatima, nije isključeno ni prisilno rješavanje problema.

Vlada bi mogla otkazati kolektivne ugovore pa bi se nakon otkaznog roka od tri mjeseca , točnije negdje na ljeto vratile na razinu iz prošle godine. Na sastanak su sa svojim protuprijedlogom došli i sindikati. Ukoliko se situacija ne popravi, moguće je da Vlada u onoj najgoroj varijanti potraži pomoć MMF-a. A kako je rekao ministar Šuker škare MMF-a oštrije su od Vladinih. U takvom crnom scenariju neće se pitati za smanjenje plaće, kao ni za otkaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene