Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Bernardić: "Većina građana srami se ovakvog premijera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima, a na dnevnom redu je i novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Sabor je rad započeo raspravom po Klubovima.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

10:28 - Branko Bačić iz HDZ-a osvrnuo se na interpelaciju SDP-a i posao nabavke zrakoplova. "U proteklih 20 godina bilo je prilika da se Vlade odluče na nabavku zrakoplova. Podsjetit ću i na blamažu SDP-a i posao s Ukrajinom u vezi MIG-ova. Dakle bilo je prilika za bivše Vlade, pa to nisu napravile. Ovaj posao s Izraelom je napravljen transparentno. Nije nastupila nikakva šteta niti trošak za porezne obveznike, a interpelacija SDP-a je pokušaj sanacije vlastite šete.

Jutrošnja rasprava Bernardića bila je oštra. Njegova frustracija proizlazi iz toga što se dio vodstva SDP-a sastaje njemu iza leđa s bivšim predsjednikom SDP-a. Bernardić se neugodno osjeća pa se neutemeljeno obrušava na Vladu. Razlog je i to što je rejting SDP-a na nikad nižim razinama. Iza postupka nabavke zrakoplova nema odgovornosti Vlade, niti ministra", uvjeren je Bačić.

10:18 - Davor Vlaović iz HSS-a upozorio je na loše stanje s industrijom u Hrvatskoj. "Umjesto da imamo gospodarski rast, u Hrvatskoj imamo plan uništavanja industrije. I dalje nemamo rješenje za Uljanik, a poreznim novcem plaćat ćemo penale za neisporučene brodove. Slično je i u drvnoj industriji i u ostalim granama. Nije dovoljno da predsjednica nosi Zenge, treba pomoći proizvodnoj industriji", rekao je. 

9:47 - Davor Bernardić iz SDP-a govorio je, o kako kaže, lažnim vijestima Vlade. Podsjetio je na fijasko s nabavkom aviona. "Plenković je optužio američkog veleposlanika da laže, a ovime zapravo premijer nastavlja lagati. I premijer i predsjednica znali su sve, a lagali su da ne znaju.

Ponovo postavljam pitanja premijeru: Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je inzistirao na kupnji baš tih aviona? O tome možemo samo nagađati, zašto su se odlučili na kupnju baš tih aviona.

Možda zato što je dio poslova s avionima trebala obavljati tvrtka ministra Krstičevića? Hrvatska je zbog ove afere izgubila novac i vrijeme, a ova Vlada i ministar obmanuli su javnost, a oni koji su potratili povjerenje, ne mogu više raditi ovaj posao.

Ova Vlada nije sposobna provesti u djelo kupnju zrakoplova. Većina građana srami se ovakvog premijera. Koliko treba strpljenja građana, prije nego se pobune protiv ovakve vlasti? SDP će inzistirati na interpelaciji. Zbog ove sramote Vlada mora otići", rekao je Bernardić.

9:42 - Nikola Grmoja iz Mosta podsjetio je na slučaj Damira Sabljaka. "Kada je Sabljak progovorio o korupciji u Ministarstvu vanjskih poslova, udaljen je iz službe. Utvrđeno je da je bivša tajnica u ministarstvu doista bila lažno raspoređena u Sydneju. Na temelju toga ona je iz državnog proračuna potrošila više od 200.000 kuna.

Ministrica je tada tvrdila da je napravljeno sve po pravilima, no sada se ispostavilo da nije. Slučaj u ino-ministarstvu pokazuje najniži stupanj moralnih i etičkih vrijednosti, a mi ne možemo prihvatiti da se korupcija štiti s najviših razina vlasti", poručio je Grmoja.

 

Sabor o izmjenama Zakona o državnim službenicima

Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima, među ostalim, omogućava se prijem u državnu službu na određeno vrijeme u trajanju dužem od godinu isključivo vezano uz predstojeće obveze Republike Hrvatske u pogledu predsjedanja Vijećem EU, budući da postojećim zakonskim rješenjem radni odnos na određeno vrijeme može trajati najdulje godinu dana.

Predlaže se i uspostava novog načina polaganja državnog ispita pisanim odnosno elektroničkim putem, brisanje odredbe o obvezi objave plana prijema u državnu službu u dnevnom tisku, što je bio znatan trošak za proračun. Transparentnost se i dalje zadržava jer ostaje obveza objave u Narodnim novinama i na web stranicama Ministarstva uprave.

Predlaže se i brisanje odredbi o državnim službenicima koje se odnose na klasifikaciju radnih mjesta, ocjenjivanje i promicanje jer se ti instituti planiraju urediti Zakonom o plaćama i provedbenim propisima koji će uslijediti. Izmjenama se predlaže i promjena statusa namještenika na način da se na njih primjenjuju instituti Zakona o državnim službenicima.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti regulira se i financiranje referendumskih aktivnosti

Novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma se, među ostalim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

Predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, putem kojeg će subjekti nadzora dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje. Ti bi izvještaji bili objavljivani na jedinstvenom mjestu - web stranici Državnog izbornog povjerenstva. Novim se zakonom utvrđuju i kriteriji za određivanje visine iznosa sredstava koje su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranka.

Pravičnije se, ističu u vladi, uređuje i način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna, za redovito godišnje financiranje. Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih mjesta, odnosno mjesta u predstavničkom tijelu jedinice samouprave, prema konačnim rezultatima izbora. Sada se novac raspoređuje prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Za donacije čija je vrijednost veća od 5000 kuna utvrđuje se obveza zaključivanja ugovora između donatora i primatelja donacije, te da se naknada troškova izborne promidžbe ne može isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za članove u Europski parlament iz Hrvatske, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna.

Novi prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma mijenja priču o financiranju onih stranaka koje su bile zastupljene u vrijeme konstituiranja Sabora. Po novome, stranke će se financirati prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora.

Predlaže se i da, ako nezavisni zastupnik postane član političke stranke koja participira u Hrvatskome saboru, sredstva za redovito godišnje financiranje iz proračuna pripadaju političkoj stranci čiji je postao član, a ne ostaju više tom zastupniku, kako je sada. Isto se odnosi i na nezavisne vijećnike. (MT/Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene