Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sabor o planu suzbijanja droga

Beljak zazivao legalizaciju kanabisa, HDZ: "Samo čekamo da obznaniš da je i Stjepan Radić pušio marihuanu"

Aktualno Galerija Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Glasnović (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
I današnja sjednica Sabora počela je zahtjevima za stankom koju su zatražila četiri kluba zastupnika.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Ilustracija 19. sjednica U Saboru rasprava o Prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

14:00 Saborska rasprava o Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga u 2016. u utorak je na samom početku preskočila na politički kolosijek, pa dok je čelnik HSS-a Krešo Beljak, zazivajući legalizaciju kanabisa, dijagnosticirao HDZ-ovcima ovisnost o vlasti, iz te su mu stranke uzvraćali kako još samo čekaju da obznani da je i Stjepan Radić pušio marihuanu.

"Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s velikim većinom zemalja EU-a. Mislite da je turizam u Amsterdamu razvijen zato što je to prekrasan grad? Ne! Zbog nečeg drugog. Velik broj Hrvata odlazi tamo umjesto da Nizozemci dolaze ovamo", kazao je Beljak, inače zagovornik legalizacije marihuane.

Zanimalo ga je i koliko je umrlih od predoziranja kanabisom, upitavši koliko je lani umrlo od predoziranja alkoholom koji je, podsjeća, posve legalan.

HDZ-ov Ivan Ćelić poručio je Beljaku da krade ideje Živog zida. "Valjda ćemo tijekom rasprave saznati da je i Stjepan Radić pušio marihuanu", istaknuo je Ćelić, koji je kao psihijatar obrazlagao da marihuana ima razorniji učinak na mozak mladog čovjeka nego heroin.

"Iako je tema droga, u našoj domovini najviše je ovisnost o vlasti, posebno kod HDZ-a. Bili ste ovisni o dr. Ivi Sanaderu, pa o Jadranki Kosor, danas o Andreju Plenkoviću, a sutra o nekom novom. To je najveći problem! Nažalost, za vas lijeka nema", uzvratio je Beljak HDZ-ovcima.

Psihijatar Ćelić: Beljak je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanje od vrijednosti HSS-a

Ćelić mu je na to ironično poručio kako je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanja od vrijednosti HSS-a.

"Beljak je pokazao da je stručnjak za ovisnosti jer sve više istaknutih članova HSS-a izlazi. On je stručnjak za odvikavanje od istinskih tradicionalnih vrijednosti HSS-a, pa će možda biti ta nova dijagnoza u nekom novom dijagnostičkom priručniku", rekao je.

U zastupničko prepucavanje umiješao se i predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ), koji je u konačnici ipak pozvao da se "vrate na temu".

"Budući da ste stručnjak za ovisnost, onda ste i kompetentni, ali Vas molim nemojte govoriti izvan teme. Kolega Beljak nije kod Vas u ordinaciji nego ste u Saboru", poručio je Brkić stranačkom kolegi.

Beljak je, međutim, nastavio na političkom kolosijeku.

"Okanite se HSS-a jer vi možete učiti od nas i vaš prvi predsjednik se pozivao na Radića. Mi vam kao kršćani opraštamo. Tko tebe kamenom, mi njega kruhom i mi ćemo vas gađati kruhom, a vi sa svojim udbaškim metodama nastavite uništavati ne samo HSS nego i druge stranke", poručio je Beljak HDZ-ovcima.

Jovanović: Smanjenje broja liječenih ovisnika nije dobar pokazatelj jer stalno raste količina droga

SDP-ovac Željko Jovanović referirao se na broj liječenih ovisnika koji se iz godine u godinu smanjuje. "U 2016. liječilo se 7106 osoba, a godinu ranije 7533, što je za 427 osoba manje i taj trend traje već nekoliko godina. To po meni nije dobar pokazatelj, jer smatram da ako stalno raste količina droga koja se zapljenjuje, iznad smo prosjeka i po pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti, a istovremeno pada broj liječenih ovisnika", istaknuo je.

Zašto pada broj liječenih ovisnika, kad bi po meni on zapravo morao rasti, upitao je Jovanović, na što mu je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić odgovorio kako pada broj liječenih od opijatske ovisnosti te samim tim pada i broj liječenih ovisnika.

Po izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj, ukupni specificirani javni rashodi u području suzbijanja zlouporabe droga u državnom i županijskim proračunima te financijskim planovima javnih tijela i organizacija civilnog društva u 2016. iznosili su 125,3 milijuna kuna, što u odnosu na 2015. predstavlja povećanje od 5,5 posto.

Od ukupno liječenih u 2016. 83,8 posto njih uzimalo je opijate, zbog uzimanja i ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima liječeno je 16,2 posto, na liječenju od ovisnosti o kanabisu bilo je 10,4 posto od ukupnog broja liječenih, 3,6 posto na liječenju kao glavnu drogu navelo je stimulanse i kokain, što je porast za 0,4 posto.

Petrijevčanin Vuksanović: Dostupne nove psihoaktivne tvari

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorila je na problem novih psihoaktivnih tvari. "Mjesečno se iz Kine uvoze velike količine primamljivih tabletica sintetskih kanabinoida, pa djeca već s 13 godina kreću u online kupovinu", kazala je.

"Nije nam problem samo Kina, nego i to što su laboratoriji za proizvodnju sintetskih droga u zemljama EU-a", nadovezao se Ćelić.

SDP-ov Nenad Stazić založio se za uvođenje u škole obveznog predmeta zdravstvenog odgoja koji bi govorio o ovisnosti, i to ne samo o drogama, već i o internetu, društvenim mrežama... "Mi kao društvo ne dajemo dovoljno pozornosti edukaciji", zaključio je Stazić.
 

10:07 Nakon stanki Sabor je nastavio raspravom o Izvješću o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini.

10:05 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao je na izlaganje Tomislava Žagara (Most) koji je govorio o negativnom mišljenju Svjetske banke vezano uz poslovni plan za Hrvatske autoceste.

Nakon njegova izlaganja Jandroković je kazao kako je Europska komisija naknadno dodatno reagirala te da izvješće nije toliko negativno.

"Svjetska banka zadovoljna je tijekom procesa reforme cestovnog sektora u Hrvatskoj. Financijsko i operativno restrukturiranje nastavlja se na zadovoljavajući način i u skladu s pismom sektorske politike. U tijeku je stalna suradnja, uključujući i rasprave o radnim dokumentima između banke, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te tri cestarske tvrtke, što je uobičajena praksa u svakom projektu", rekao je Jandroković.

Mostovci Božo Petrov i Miro Bulj kazali su kako predsjednik Sabora nema pravo komentirati stanke.

9:53 Željko Glasnović (nezavisni) rekao je kako gospodarski razvoj pada u vodu ako se zemljišne knjige i katastar ne srede.

"Zemljišne knjige danas ne pokazuju stvarno stanje. Gruntovnicom haraju banditi. Hrvatskom vlada knez Drpislav i predlažem da mu damo trg u Zagrebu", kazao je Glasnović.

9:51 Goran Aleksić (SNAGA) prozvao je zastupnike vladajućeg HDZ-a da nisu ispunili obećanje dano udruzi Franak da će se propisati metodlogija za određivanje fiksne kamatne marže u kreditima u kojima ta marža nije ugovorena.

"Pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi tko ste vi", pozvao je Aleksić kolege iz HDZ-a, podsjećajući ih da je HDZ krajem 2015., za vrijeme Tomislava Karamarka, obećao riješiti pitanje metodologije, da je obećanje ponovljeno u srpnju prošle godine, "u eri" premijera Andreja Plenkovića, ali da je nedavno dobio premijerov odgovor da se to neće riješiti.

9:47 Arsen Bauk (SDP) kazao je kako protivnici Istanbulske konvencije kako najveću zamjerku navode rodnu ideologiju te podsjetio kako i drugi propisi u RH spominju "rodni identitet", a usvojeni su za vrijeme vlade HDZ-a.

"Priča o rodnom identitetu u Hrvatskoj je započela i završila prije 10 godina. Pohvaljujem premijera što se zalaže za ratifikaciju", rekao je Bauk.

09:36 - I današnja sjednica Sabora počela je zahtjevima za stankom. Peđa Grbin tražio je stanku "dok još može" zbog pitanja rodne ideologije. Goran Aleksić stanku je tražio "zbog javnog obećanja HDZ-a koje je dvaput dano i koje se očigledno neće ispuniti".

Stanku je zatražio i Željko Glasnović zbog zemljišnih knjiga i katastra, a Tomislav Žagar zbog negativnog mišljenja Svjetske banke u vezi s poslovnim planom za Hrvatske autoceste.

Sjednica se nastavlja u 09:45.

Sabor o suzbijanju droga

Hrvatski sabor u utorak nastavlja zasjedanje raspravom o Izvješću o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini, dok će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljati o 522 amandmana koji su stigli na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika.

Stanku je zatražio i Željko Glasnović zbog zemljišnih knjiga i katastra, a Tomislav Žagar zbog negativnog mišljenja Svjetske banke u vezi s poslovnim planom za Hrvatske autoceste.

Odbor treba odlučiti o svakom od više od 500 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika, od kojih su gotovo svi iz oporbe, nakon čega će se ti amandmani razmotriti i na plenarnoj sjednici.

Na izmjene saborskog Poslovnika već je u sabornici potrošeno na desetke sati, kada je zbog primjedbi oporbe rasprava o toj temi potrajala cijelu noć .

Iz SDP-a najavljuju kako su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna - da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova umjesto između 13 i 14 sati ostanu, kao i dosad, ujutro, te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Primjedbe Mosta na prijedlog Poslovnika idu pak u smjeru sazivanja tematskih sjednica odbora, pomicanja termina stanki i ograničavanja broja replika.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner kazao je kako je većina oporbenih amandmana besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne, ali je i najavio mogućnost prihvaćanja nekih.

Na plenarnoj sjednici zastupnici će raspravljati o izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj u 2016. godini, prema kojem je u toj godini od ovisnosti liječeno 7106 osoba, što je u odnosu na 2015. smanjenje za 427 osoba.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene