Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUTKOVIĆ POTPREDSJEDNIK VLADE

Sabor izglasao novog ministra financija Marka Primorca, obavljena i službena primopredaja dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u petak potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za novog potpredsjednika Vlade. U Ministarstvu financija obavljena je službena primopredaja.

Marko Primorac i Oleg Butković u četvrtak su dobili povjerenje na nadležnim saborskim odborima na kojima su saslušani, a dan kasnije potvrdio ih je Sabor.

Marko Primorac postao je novi ministar financija sa 77 glasova za i 55 protiv, a uoči glasanja stanku je zatražila Sandra Benčić iz Kluba lijevo-zelenog bloka.

''Danas je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatak da su potrošačke cijene porasle za više od 12 posto. Kao što znamo upravo kod onih skupina građana koji imaju najniži dohodovni rang promet i hrana čine najveći dio njihovog proračuna. Tražimo stanku kako bi budući ministar pojasnio koje će mjere poduzeti kako bi se pomoglo građanima'', kazala je Benčić, a zastupnici i zastupnice potom su izglasali novog ministra koji je odmah položio i prisegu.

Nakon što je novi ministar Primorac prisegnuo da će dužnost obnašati savjesno i časno u skladu s Ustavom i zakonima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio mu je puno uspjeha u zahtjevnom i odgovornom radu.

Sjednica Vlade u četvrtak je bila posljednja za sada već bivšeg ministra financija i poptredsjednika Vlade Zdravka Marića, koji je spakirao stvari iz ureda i oprostio se s kolegama iz ministarstva.

"Želim sve najbolje Marku - siguran sam da će nastaviti raditi odličan posao", kazao je Marić. Od petka će tako na vratima pisati ime novog ministra, a primopredaja dužnosti u Ministarstvu očekuje se poslijepodne.

U Vladi Andreja Plenkovića nije to jedina promjena, naime, Sabor je potvrdio i Butkovića kao novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, i to sa 79 glasova za, jednim suzdržanim i 49 glasova protiv.

Predsjednik Sabora zaželio je novom potpredsjedniku Vlade ''časno obavljanje ove dužnosti''.

Butković je time postao jedan od četiri potpredsjednika Vlade, ostali su Tomo Medved, Davor Božinović i Anja Šimpraga. Preuzet će i Vladinu koordinaciju za gospodarstvo.

Grlić Radman ostaje ministar vanjskih i europskih poslova, troje zastupnika protiv ulaska Finske i Švedske u NATO

Zastupnici i zastupnice su sa 77 glasova odbili opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Za opoziv je glasalo 56 zastupnika.

Gotovo jednoglasno zastupnici i zastupnice su podržali ulazak Finske i Švedske u NATO, a glasanje su sa saborske galerije pratili finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää i veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunić.

Protiv je bilo samo troje zastupnika iz Kluba HSS-a i Radničke fronte – Željko Lenart, Krešo Beljak i Katarina Peović.

Potvrda protokola popraćena je pljeskom, a Jandroković je poručio: "Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama, držite se!''

Promjena Ustava kao kamen spoticanja

Niz zahtjeva za stanku uslijedio je uoči glasanja o ustavnim promjenama.

''Nema nikakvog razloga zašto bi opozicija podržala ove HDZ-ove promjene Ustava. Dva mjeseca ste se sastajali s HDZ-om i što ste dobili? Dobili ste figu. Nisu podržali nijedan vaš prijedlog. Mi s njima nećemo sjesti, nećemo sjesti s onima koji su ukrali niz referenduma. Ovo što HDZ predlaže je oduzimanje vlasti od naroda i predavanje vlasti Ustavnom sudu'', ustvrdio je MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

''Nije dobro koristiti Ustav za proguravanje bilo kakvih parcijalnih interesa i trgovanje. Očekujemo da će uskoro doći do inflacije zahtjeva za promjenu Ustava. Mi predlažemo da se pokrene cjelovita rasprava i da se ide u ustavnu reformu. Nakon 22 godine došlo je vrijeme da se ispita čitav niz instituta'', istaknuo je saborski zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

''Vladajuća većina nije dopustila da se razgovara o oba prijedloga za izmjenu Ustava, niti je prihvatila da se Odboru za Ustav ne vežu ruke. Iako je nužno urediti pitanje Ustava oko referenduma, ima i drugih stvari koje su potrebne. Jedno nama najbitnije u SDP-u je zaštititi pravo žene na izbor, a drugo je i pitanje javnosti rada Ustavnog suda'', poručio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Nakon stanki uslijdilo je glasanje na kojem je, a kao što je HDZ već ranije najavio, odbijen SDP-ov amandman kojim bi se saborskom Odboru za Ustav, POslovnik i politički sustav omogućilo da u Prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava uvrsti i eventualne druge prijedloge, a ne samo one koji se tiču referenduma.

Za odluku o pristupanju promjenama Ustava glasalo je 80 zastupnika i zastupnica, 11 je bilo suzdržanih, a 19 protiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što nas čeka? Budući ministar financija na saborskom odboru naznačio neke promjene: "Nisam ja mađioničar..."

Nakon današnjega glasovanja saborski zastupnici odlaze na ljetni odmor, odnosno ustavnu stanku koja traje do 15. rujna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, međutim, ne isključuje mogućnost sazivanja izvanredne sjednice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene