Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Predsjednica dobila oštre kritike u Saboru: "Treba se ispričati braniteljima"; "Previše smo znoja uložili za nju"

Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Kovač i Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje, no na početku je po običaju zatražena stanka.

11:03 Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić opomenuo je zastupnika Borića da ne vrijeđa saborske zastupnike već da nakon stanke isključivo govori u ime kluba, a ne svoje osobno. Maras je prigovorio povredom poslovnika te pohvalio Brkića za vođenje sjednica Sabora. "Uvjerljivo ste najbolji od svih", poručio je Brkiću Maras.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Čudna matematika Dodik zgrozio izjavom: "5 milijardi ljudi neće biti za rezoluciju o genocidu u Srebrenici" Gordan Jandroković Rekorderi Tko je u Saboru radio, a tko odmarao? Statistika je neumoljiva: "Neki misle da su lusteri, ja nisam i neću biti"

11:01 "Vaš nastup ne pomaže nikome, ni građanima, ni Agrokoru. Vaša silina ne impresionira. Vaše trolanje rasprava ne pridonosi, niti građanima, niti Agrokoru, niti opstanku sustava. Vi u vašoj Bundesligi, odnosno SDP-u imate puno većih problema pa pokušavate to prebaciti ovdje u sabornicu, no neće vam uspjeti, jer iznijeli ste brojne neistine i prozvali premijera.

S pravom se sad pitam jeste li se vi nekom obećali da sad želite rasturiti Agrokor? Postoje interesne skupine kojima možda nije u interesu da Agrokor preživi. Možda i tu ima istine", rekao je Josip Borić (HDZ).

Ispravio je Marasa rekavši mu da Ramljak nije vladin, već izvanredni povjerenik kojeg je imenovao Trgovački sud, a ne premijer.

"Po stoti put ponavaljmo ovdje da niti jedna kuna poreznih obeznika nije ušla u sustav u proteklih 10 mjeseci", rekao je na kraju Borić.

10:54 Nakon zatražene stanke o stanju u Agrokoru, riječ je za govornicom uzeo Gordan Maras (SDP).

"Hrvatski građani moraju znati tko je doveo Antu Ramljaka u Agrokor. nema tu priče o Martini Dalić, naravno ima ali ne one koja je odlučujuća. Ima priče i oko Borislava Škegre, ali ne one odlučujuće. Ramljaka je doveo Plenković", poručio je Maras.

"Što se događa? Osam dana je prošlo otkako je Andrej Plenković dobio dokumentaciju o savjetnicima i ništa se ne događa. U ovih tjedan dana su zato bile još tri fakture na ukupno 600 tisuća kuna savjetnicima", dodao je.

"Imamo nemušt odgovor iz Vlade da je premijer imao intenzivan tjedan. Što je intenzivan tjedan? Da nije imao vrmena proučiti mateirjal?

Pitam još jednom, koliko če čovjek koji ej doveo Ramljaka i omogućio da se zaposle konzultanti za 250.000 tjedno, još razmišljati? Mi u SDP-u smatramo da Plenković stoji iza tih konzultanata", poručio je na kraju Maras.

10:38 Josip Đakić (HDZ) na saborskim je hodnicima komentirao izjavu Predsjednice da protiv posjeta Vučića prosvjeduju marginalci.

"Nadam se da nije mislila na mene i Culeja, jer smo previše znoja uložili za nju i nadam se da branitelje ne smatra marginalcima i vjerujem da će to ispraviti", poručio je Đakić.

"Imala je podršku, a o dalje ćemo razmisliti", dodao je.

"Branitelji su vikali da su izdani, ja nisam to ponavljao, čak su me neki prozivali zbog toga. Ne smatram da je počinila veliku grešku, ali morat ćemo razjasniti neke pojmove", zaključio je Đakić.

10:15 "Tko je izabrao Vučića? Njega su izabrali građani Srbije i mi u Hrvatskoj smo to primili na znanje", rekao je Miro Kovač (HDZ).

"Vodi ga kući", uskočio mu je Bulj.

"Mi ne biramo strane predstavnike i dužnosnike, njih biraju njihovi građani i mi s njima razgovaramo", poručio je Kovač.

Dodao je da ako želimo riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, onda ih moramo rješavati s Vučićem. "S kim drugim?", pita Kovač.

Bulju je replicirao da je Vučić njemu ipak odgovorio jer ga je to pitanje zaboljelo i jer je shvatio da je bio u zabludi.

10:14 "Postavio sam jučer zabranjeno, legitimno pitanje, predsjedniu Srbije Vučiću - Vučiću kad ćeš u hrvatsku Glinu? Sjetimo se kad je huškao ljude da idu ratovati u krajinu. Za pokolje je odgovoran Aleksandar Vučić i Šešelj. U Srbiji me mediji prozivaju ustašom", rekao je Miro Bulj (Most).

Predsjednica je trebala postaviti pitanje jest - gospodine Vučiću kad ćete u hrvatsku Glinu. Mostov zastupnik poručio je Kolindi Grabar-Kitarović da se ispriča braniteljima koje je prozvala marginalcima. Zabranu prosvjeda na Markovu trgu nazvao je sramotom.

"Vučiću poručujem da ode u Glinu i ispriča se svojim sugrađanima za veliko naneseno zlo. To je minimalno što treba učiniti", rekao je Bulj.

10:12 "Hrvatska je jučer ponižena. U našoj zemlji boravi Aleksandar Vučić, čovjek koji nam doista nije prijatelj", rekao je Bojan Glavašević (SDP).

"Predsjednica RH stavila je interese međunarodne zajednice ispred interesa Hrvatske", istaknuo je Glavašević.

Rekao je kako je poniženje da Predsdjednica zabranjuje novinarima pitanja o Vučićevoj prošlosti i izjavama iz doba rata.

Naglasio je da je Predsjednica izazvala razjedinjenost i ponižavanje Hrvatske.

"Pomirenje ne počinje razmjenom papira", poručio je Glavašević. Istaknuo je da pomirenje počinje tako da se ljude s obje strane granice počne ponovno upoznavati.

"Pomirenje mogu početi oni koji su gladni mira i prijateljstva, a ne gladni moći", zaključio je Glavašević.

10:02 Željko Glasnović govorio je o obrazovnom sustavu. Za naše učenike rekao je da danas ništa ne znaju i da žive u "povijesnom mraku". "Dobijete pogled kao da majmun gleda ručni sat", rekao je Glasnović.

Prozvao je medije za "uređivačku politiku" koja pridonosi tome.

Bez suočavanja s prošlošću mi nećemo daleko ići, poručio je Glasnović. "Lustracija bi trebala početi na fakultetima", dodao je.

"Zato imamo Kroslaviju", istaknuo je na kraju.

9:50 "Pojedini vjerovnici krše ovršni zakon. Oni temeljem izjava dužnika ovršuju cijela primanja, a prema zakonu se to ne smije po zakonu raditi", istaknuo je Goran Aleksić (Živi zid, Snaga).

Aleksić nije naveo o kojim vjerovnicima je riječ, samo je napomenuo da je riječ o manjim bankama te je dodao da se od Vlade traži da prekine takvu praksu pojedinih vjerovnika. Za ovršni zakon rekao je da je neustavan. Zatražio je dopunu ovršnog zakona.

9:35 Odmah na početku nastavka sjednice Sabora, klubovi zastupnika zatražili su stanke, ponajviše zbog aktualne političke situacije.

Hrvatski sabor plenarno će zasjedanje nastaviti u utorak, umjesto uobičajeno u srijedu, kako bi dobio na vremenu i raspravio zakone koje je planirao raspraviti prošli tjedan.

U utorak bi tako, trebao raspraviti zakonske prijedloge da se izmjene zakoni o patentu, o žigu, o industrijskom dizajnu, o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene