Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesporazum oko savjetnika ministrice

Beljak: "Ne znam kako on može sjediti tu"; Jandroković: "Nemojte uvoditi novi red u sabornicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I današnja sjednica Sabora počela je uobičajenim zahtjevima za stankom, a onda nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

11:04 - Tijekom repliciranje ministrici Divjak, Krešo Beljak iskoristio je priliku da se zapita zašto savjetnik ministrice sjedi uz nju, jer je smatrao da on kao savjetnik tu ne treba sjediti.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

"Gospodin Alavanja koji je tu, ne znam kako uopće može sjediti tu", rekao je Beljak.

"Nemojte uvoditi novi red u Sabornicu. Ja ću o tome voditi računa", rekao mu je predsjednik Sabora Jandroković dodavši da se ne događa ništa nedopušteno.

10:53 - "S obzirom da nećemo uspjeti raspraviti sve točke koje smo planirali za ovaj tjedan rad ćemo nastaviti u utorak kada ćemo raspraviti sve točke koje su ostale, u srijedu će biti glasovanje i isto tako i u petak. Danas nema glasovanja", obavijestio je zastupnike predsjednik Sabora Gordan Jandroković. U Saboru je u tijeku rasprava o izmjenama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

10:21 - "Kome će se ovih dana reći zbogom, na koliko jezika?", zapitao se nakon stanke Božo Petrov koji je u ime Kluba zastupnika Mosta govorio o aktualnoj političkoj situaciji.

"Mladima govorite zbogom. Iako biste voljeli da šutim, neću šutjeti. Podsjećat ću javnost cijelo vrijeme što se dogodilo da znaju svi. Niste htjeli čuti za Agrokor, što je radio Ivica Todorić...", rekao je Petrov.

"Je li vi stvarno mislite da su ljudi koji su išli na prve crte bojišnice borili za 'hajde daj zdrpi'. Hrvati se nisu borili za ovakvu Hrvatsku, nisu se borili da nekakvi Škegre, Plenkovići, Čačići... govore da je rasprodaja Hrvatske ok. Zanima me kad je dosta, kad je dosta. Kad ćete početi govoriti znam umjesto ne znam, kad ćete stati iza svojih riječi. Kome ćete ovih dana reći zbogom, mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili sebi?", poručio je Petrov.

Glasnović: Okvir za lustraciju poslao sam na četiri adrese

10:10 - Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović izvijestio je u petak da je Uredu predsjednice Republike te saborskim odborima za pravosuđe, za Ustav i poslovnik i za zakonodavstvo poslao "okvir za lustraciju", odnosno upitnik sa devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća.

"To je okvir za buduću lustraciju", rekao je Glasnović nakon saborske stanke.

'Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela', 'Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ', 'Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDB-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država' 'Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji', 'Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava', 'Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu', neka su od pitanja iz Glasnovićeva upitnika.

Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, tumači saborski zastupnik Glasnović, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti, te korak ka ispunjavanju uvjeta trećeg stupa (kadrovske) lustracije.

Glasnović predlaže da ispunjavanje upitnika bude obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika, te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine.

Jerković prozvala Kujundžića zbog stanja u zdravstvu

10:05 - HSS-ov Željko Lenart upozorio je na ekološke probleme u Moslavini, u gradu Popovači, mjestu Moslavačka Gračenica.

"Radi se o građevini za obradu opasnog otpada u Sisačko-moslavačkoj županiji, postupkom bioremedijacije smještene unutar naseljenog područja, krug pogona Kroska u kojem STSI obrađuje otpad koji nastaje na bušotinama, na njihovim raznim pogonima sanacijom benzinskih postaja i možda čak neki otpad koji niti ne znamo", rekao je Lenart.

Zatraženo je, kaže, izdavanje okolišne dozvole za rad postrojenja za preradu opasnog otpada, što je zadnji korak kako bi postrojenje postalo legalno.

Inicijativa za zdrav život Moslavina je pokrenula otpor takvom pogonu za preradu opasnog otpada usred nasljednoga mjesta.

Nerazumno je, kaže Lenart, da postrojenje za obradu opasnog otpada bude usred naseljenog mjesta. Osnovna škola je 270 metara, željeznička postaja 185 metara, crkva 430 metara, nogometno igralište 80 metara, rukometno igralište 25 metara, Regionalni park Moslavačka gora 2000 metara, a Park prirode Lonjsko polje 2500 metara udaljeno od tog mjesta.

"Da 'nešto smrdi', pokazuju i nizovi složenih raznovrsnih metalnih kontejnera kako bi se spriječio izravan pogled na pogon za preradu, koji se nalazi uz Županijsku cestu Kutina-Sisak. Također, na toj lokaciji se obavlja i otplinjavanje željezničkih cisterni koje dovoze sadržaj iz grupacije Ina-MOL nepoznatog sadržaja. Njegovo je spaljivanje unutar kruga pogona za preradu, a nitko ne kontrolira što se tamo spaljuje", kaže HSS-ovac.

09:56 -Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković upozorila je u petak na nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvu, a resornom ministru Milanu Kujundžiću poručila da se ponaša kao da je jučer postao ministar, te da zdravstvenim sustavom "ne upravlja onako kako bi trebao".

 

"Sustav zdravstva ne samo da stagnira već i nazaduje. U izvješću Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa pale su kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite, rastu liste čekanja, građani sve teže dolaze do usluga bolničkih specijalista, duže se čeka na operativne zahvate, duže se čeka na pretrage kao što su magnetna rezonanca ili CT", nabrajala je Jerković nakon stanke koju je zatražila.

"Veliko nezadovoljstvo tjera zdravstvene radnike da napuste Hrvatsku, 551 liječnik otišao je od kada smo ušli u EU, 1454 liječnika su podnijela zahtjev. U ovom trenutku imamo 2000 manje liječnika specijalista, a 151 tim primarne zdravstvene zaštite je bez nositelja", rekla je SDP-ovka.

"Financiranje zdravstva bilo je problem svim ministrima, ali svi su se bavili reformama, krpali su rupe, sanirali bolnice, pokušavali i radili nešto... Ovaj ministar samo sliježe ramenima i kaže da nema dovoljno novca za svih, pa bismo trebali s time biti zadovoljni", kaže Jerković dodajući kako Kujundžić ne upravlja zdravstvom onako kako bi trebao.

 

09:38 - Na početku današnje sjednice 6 klubova zastupnika zatražilo je stanku. SDP-ovci tako žele govoriti o stanju u zdravstvu, a HDZ se povodom Stepinčeva želi prisjetiti kardinala Alojzija Stepinca. Mostovci žele govoriti o aktualnoj političkoj situaciji. Određena je stanka do 09:50 sati.

Sabor u petak o izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, slijedom kojih bi se stručni studiji izjednačili, odnosno našli na istoj, sedmoj razini kvalifikacijskog okvira, kao i sveučilišni.

Time bi se, tumačili su iz resornog Ministarstva znanosti, spriječila diskriminacija 50-ak tisuća studenata stručnih studija, za koje je Sveučilište u Zagrebu željelo da im diplome budu na nižoj razini kvalifikacijskog okvira.

Kao čelna osoba Ministarstva koje je spomenuti prijedlog uputilo u proceduru, podržavam da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji po vrsti, s obzirom da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ih ne smijemo razlikovati po razni ukoliko im je isti obujam, tumačila je ranije ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kada se, kaže, ne bi tako postupilo, diskriminiralo bi se 50-ak tisuća studenata stručnih studija koji najvećim dijelom studiraju na javnim sveučilištima, a koji ne mogu otići iz svojih mjesta zbog imovinskih ili drugih uvjeta u kojima žive.

Sabor u petak neće glasovati o ranije raspravljenim točkama, a neće birati ni novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kojemu mandat istječe u nedjelju, 11, veljače, s tim da ne postoji mogućnost da njegov sadašnji sastav nastavi rad do izbora novog.

U petak ujutro sastat će se se Odbor za izbor i imenovanja koji treba utvrditi jedinstvenu završnu listu sa imenima deset kandidata za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva. Odbor će potom tu listu poslati Saboru koji bi je u dnevni red trebao uvrstiti u iduću srijedu, raspraviti u četvrtak, a o samom Povjerenstvu glasovati u idući petak. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene