Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nagovarala ih da ne prosvjeduju

Đakić zamjerio predsjednici: "To joj nije trebalo, Culej i ja nismo politički marginalci. Duboko ćemo razmisliti o potpori"

Josip Đakić (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Đakić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Josip Đakić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Josip Đakić, predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a, bio je na prosvjedu protiv dolaska Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, rekla je da su prosvjedovali politički marginalci, pa je Đakić odgovorio je li se on osjetio prozvanim.

Kaže predsjednica Republike da su politički marginalci danas prosvjedovali. Jeste li se vi osjetili prozvanim?

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak

Ako je mislila na mene i Stevu Culeja, onda joj to nije baš trebalo. Mi nismo politički marginalci ni u kom slučaju, a naročito nismo u izborima politički marginalci.

Je li predsjednica izgubila vašu potporu pozivom Vučiću?

O tome ćemo duboko razmisliti.

Protiv koga se danas prosvjedovalo? Protiv Vučića, protiv poziva predsjednice Grabar-Kitarović, protiv premijera?

Prosvjedovalo se striktno protiv Vučića, koji je bez imalo grižnje savjesti i dostojanstva, bez isprike hrvatskom narodu, kao četnik koji se kao takav deklarirao, koji je imao pretenzije na Republiku Hrvatsku, nije ništa od toga učinio ni pokazao dobru volju spram žrtve koju su učinili u Hrvatskoj. Zbog toga je bio danas prosvjed, jasno smo rekli tko je on i što je on.

Ali HDZ je i na Pantovčaku i na Markovom trgu. HDZ ga je de facto pozvao u posjet Hrvatskoj, točnije predsjednica Republike.

Predsjednica ga je pozvala, a predsjednik Vlade je to prizvatio. Razgovarati je nužno. Svaki otkriveni grob našeg prijatelja, suborca je ono što želimo iskreno i mi. No, međutim, bojim se da nismo danas puno učinili.

Bilo je u Hrvatskoj prosvjeda s 50 tisuća ljudi, danas ih je bilo nekoliko stotina. Je li politika imala prste u tome?

Ne znam ima li ili nema. Mislim da nema, nego ograničenje broja prosvjednika na Markovom trgu, gdje se prosvjed trebao održati, taman je onoliko koliko nas je bilo. I to bi bilo dovoljno. Zbog toga nismo ni pozivali previše niti smo mobilirizali kompletnu braniteljsku populaciju. Pozvali smo one koji su trebali biti, a mi kao predstavnici braniteljskih udruga jasno govorimo o tome da smo bili tu i da predstavljamo njih.

Šator u Savskoj ulici bio je 555 dana, najveći braniteljski prosvjed u hrvatskoj povijesti. Danas nije bilo vođa tog prosvjeda. Zbog čega?

Oni su bili kod predsjednice na razgovoru, bio je i moj zamjenik. Vjerojatno su oni shvatili da je predsjednica zamolila da ne budu prosvjedi. Teško je reći, pozvati nekoga goste, a onda tražiti od nekoga da prosvjeduje. No, mislim da su njihovi pripadnici bili ovdje koji su se htjeli odazvati, iz specijalne policije i stopostotnih invalida. Dovoljno govori o tome da je potreba mi bi mobilizirali ogroman broj branitelja i jasno bi rekli ono što želimo. Ovako je rečeno ukratko tko je Vučić, njegova snimka iz Gline je puštena, ponovljena i rečeno je što se traži. A traži se korektno odgovor na sva pitanja koja su stavljena u onih pet članaka posebnih odredaba koje Europska komisija prihvatila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene