Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nastavljamo suradnju s Haagom jer ga tako možemo kritizirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i HDZ su za nastavak suradnje s Haškim sudom jer nas upravo to legitimira da ga (Sud) možemo kritizirati, izjavio je danas premijer Ivo Sanader na početku saborske rasprave o haškoj optužnici protiv "vukovarske trojke".

"Ako bi prekinuli suradnju s Haškim tribunalom sigurno ne bismo imali taj legitimitet. Mi (Hrvatska) bili smo među inicijatorima formiranja Haškog suda 1993., donijeli smo Ustavni zakon o suradnji s Haagom, i upravo mi imamo puno pravo nastaviti suradnju i kritizirati", kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Cijene crkvenih usluga - 1 Usporedio ih s trgovinama Papa poručio svećenicima da ga boli kad vidi cjenike nekih župnih ureda. Što kažu hrvatski svećenici? Slika nije dostupna Ministar odgovorio na kritiku VIDEO: 'Ne smatram se odgovornim i ako treba tražit ćemo izručenje'

Istaknuo je da upravo to što je Hrvatska dokazala da surađuje i poštuje Haški sud daje joj pravo da kritizira rad suda, da i u UN-u "s punim legitimitetom govorimo o grijesima, propustima, pogreškama Haškog suda".

>> Za prekid suradnje s Haagom jedino HSP

>> HSP usamljen, suradnja s Haagom ide dalje 

>> Sanader najavio međunarodnu tjeralicu za Miroslavom Radićem

>> Sanader: 'U New York idem ja, a ne predsjednik'

Sanader je rekao kako očekuje da o "sramotnoj presudi protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića" 15. listopada raspravlja Opća skupština UN-a, istaknuvši kako će u ime Vlade govoriti na toj skupštini i reći da je presuda sramotna.

"Reći ću kako smatramo da sud nije ispunio svoju zadaću prema rezoluciji kojom je i osnovan, te da, ako bi ovakva presuda ostala, sud nije ispunio svoju svrhu i više nema smisla", rekao je Sanader, koji očekuje da će o haškoj presudi 11. prosinca biti govora i na Vijeću sigurnosti UN-a.

"No, dok god taj sud postoji, inzistirat ćemo da Hrvatska surađuje. Sve drugo bio bi autogol, pogrešna politika vođena samo srcem, ne i razumom, a odgovorna državna politika treba se voditi i razumom i srcem", dodao je.

Naglasio je da prvostupanjska haška presuda protiv "vukovarske trojke" ne može ostati, da očekuje kako će haško tužiteljstvo za mjesec dana, vjeruje i ranije, uložiti žalbu te poništiti presudu i osigurati primjerenu kaznu.

"Postavljam pitanje, koliko su Mrkšić, Šljivančanin i Radić trebali ubiti ljudi da bi dobili presudu koju zaslužuju", rekao je Sanader, najavivši diplomatsku borbu pred UN-om i Europskim parlamentom za osporavanjem presude.

Zahvalio je svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, s kojima se sastao prije nekoliko dana, što su, kazao je, dali jednoglasnu potporu Vladi i njezinim aktivnostima na osporavanju haške presude.

Sanader je odlučno odbacio prozivke da je odlaskom na Ovčaru na dan donošenja haške presude "vukovarskoj trojci" išao skupljati političke bodove, rekavši da je kao predsjednik Vlade i HDZ-a otišao položiti vijence, zapaliti svijeću, te položiti krunicu koju mu je, kazao je, Papa poklonio na nedavnoj audijenciji.

Apelirao je na saborske stranke članice europskih asocijacija da u rasprave o haškoj presudi uključe i svoje prijateljske stranke u Europi.

"Apeliram na sve u Saboru, bez obzira koliko neki šuškali i imali drugačije mišljenje, da ovo nije tema oko koje se treba svađati i skupljati političke poene, već da pokažemo zrelost i zajedništvo, bez obzira na predizbornu kampanju", poručio je Sanader.

Njegovo obraćanje zastupnicima izazvalo je niz reakcija, posebno iz HSP-ovih klupa.

Pravaš Pero Kovačević premijeru je spočitnuo da ništa nije učinio kako bi se izbjegla sramotna presuda, te da "hrvatsku povijest zato piše Haški tribunal i Savo Štrbac".

"Kakav legitimitet imamo nakon ovakve presude", upitao je Kovačević, podsjećajući Sanadera na obećanja koja je dao na splitskoj rivi 2002.

Sanader mu je uzvratio kako Vlada i HDZ znaju što hoće, za razliku od HSP-a koji, tvrdi, raspravu želi iskoristiti u predizborne svrhe.

"Vi to očito želite, s obzirom da vam u posljednje vrijeme ide loše, gubitak zastupnika i gradova, itd. Ne bih želio da se ova rasprava pretvori u raspravu o rejtingu HSP-a među političkim strankama", rekao je Sanader, na što mu je Kovačević uzvratio kako nije u redu da premijer u Saboru nastupa stranački.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene