Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je do prvog okupljanja zastupnika iz novog saborskog saziva ostalo manje od tri dana, u zgradi Hrvatskog sabora ništa vidljivo ne upućuje na to.


Saborski hodnici u ponedjeljak su bili prazni i tihi, a na uredima su još stajala imena zastupnika iz prošlog, sedmog saziva.

Vezani članci Slika nije dostupna POLITIČKI ANALITIČAR ZA DNEVNIK.HR OBJAŠNJAVA Što će biti dalje, te koga će birači kazniti ako se ne konstituira Sabor Slika nije dostupna HDZ PRIJE SJEDNICE SABORA 'Idem razgovarati s ljudima, pa što zaključe'

Tako će biti dok se ne konstituira novi Sabor i formiraju odbori i klubovi, tek tada će se znati koji će zastupnik u koju sobu, kažu u Saboru i tumače kako taj proces uvijek traži određeno vrijeme, a posebno sada kad nije izvjesno tko će imati saborsku većinu i kako će se rasporediti snage u parlamentu.

Zastupnici stoga u četvrtak, 3. prosinca, kada je sazvana konstiturajuća sjednica, mogu doći izravno u sabornicu ili u klubove, ako ih imaju od prije, kažu u Saboru.

Za polovicu zastupnika taj će dan značiti prvo parlamentarno iskustvo. Naime, od 151 zastupnika po prvi je put izabrano njih 76, a prethodno saborsko iskustvo ima njih 75.

Prvog dana u Saboru zastupnici se, u pravilu, fotografiraju za zastupničke iskaznice, a vidjet će se hoće li tako biti i ovoga puta.

U SABOR NE ULAZI U SKLOPU MOSTA: 'Nisam potpisala svoj ulazak u klub zastupnika MOST-a'

Novi, osmi saziv Hrvatskog sabora sastaje se na prvoj sjednici u situaciji kakve nije bilo u proteklih 25 godina jer nijedna politička opcija nema većinu, to jest 76 zastupnika. Stoga je pitanje hoće li se izabrati predsjednik Sabora što je, ističu na Markovom trgu, "nulta točka" za ostale saborske poslove i procese.

Ustav propisuje da se Sabor konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina od 151 izabranog zastupnika, dakle njih 76. Uz rijetke izuzetke, na svim konstituirajućim sjednicama okupljali su se svi zastupnici. Iako smo na korak do sjednice, još je puno nepoznanica, kažu saborski sugovornici.

Ipak, dio parlamentranog scenarija za četvrtak je izvjestan. Dobrodošlicu okupljenim zastupnicima poželjet će i Saborom privremeno predsjedati Josip Leko, predsjednik iz prethodnog saziva, a bude li on spriječen, zastupnica Marija Ilić (HSU), kao najstarija izabrana zastupnica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook