Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Lani prvi put minsko sumnjive površine manje od tisuću četvornih kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj su lani po prvi put minsko sumnjive površine 'pale' ispod tisuću četvornih kilometara, a dogodilo se sedam minskih incidenata u kojima je stradalo osam osoba, od kojih tri smrtno, istaknuto je u današnjoj saborskoj raspravi o Izvješću o planu razminiranja u prošloj godini.

Na početku 2007. bilo je 1.044 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, a na kraju godine 997, i to u 12 županija i 112 lokalnih jedinica.

Pročitajte i ovo Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina? Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ne prilazite! Opasnost i dalje prijeti: Usprkos milijunskim ulaganjima, Hrvatska će biti razminirana tek 2028. godine

Na razminiranje je ukupno utrošeno 291 milijun kuna, od čega iz državnog proračuna 164 milijuna, 47 milijuna iz donacija, a 80 milijuna od pravnih osoba za razminiranje vlastite infrastrukture.

U Izvješću stoji da je 2007. ugovoreno razminiranje 36 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, da je razminirano nešto manja površina zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, te da u zajednici vraćenoj razminiranoj povrišni dominira poljoprivredno zemljište.

Upravo taj podatak vezan u poljoprivredno zemljište, po mišljenju Suzane Bilić Vardić (HDZ), dokaz je da je ustrojen dobro organiziran i uhodan određivanja prioriteta razminiranja.

Zauzela se za bolju koordirnaciju ministarstava i drugih državnih tijela s Hrvatskim centrom za razminiranje u poslovima oko povlačenja sredstava iz predpristupnih fondova namijenjenih razminiranju.

Marijanu Petir (HSS) zabrinjava podatak da se svake godine ukrade oko 2.000 oznaka (tablica) za opasnost od mina, a posebno činjenica da za taj po građane izuzetno opasan čin nitko još nije prekršajno niti kazneno odgovarao.

Upozorila je da domaći donatori u ukupnom iznosu donacija za razminiranje sudjeluju s tek 9 posto, zauzevši se za povećanje tog iznosa, kao i za veća proračunska izdvajanja za razminiranje te za plaće pirotehničara.

Isto traži i Damir Kajin (IDS), koji je upozorio da će se Hrvatska, ako se bude radilo ovim tempom, razminirati tek za 21 godinu, a ne, kako je planirano, do 2010.

Davorko Vidović (SDP) predložio je da se u državnom proračunu utvrdi fiksni postotak za razminiranje, u skladu s 10-godišnjim planom protuminskog djelovanja.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene