Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branko Hrvatin i dalje će biti predsjednik Vrhovnog suda, odlučio je danas Hrvatski sabor, prihvativši prijedlog predsjednika Republike Stjepana Mesića da se Hrvatinu povjeri još jedan predsjednički mandat na tom najvišem sudu u državi.


Za taj je prijedlog glasovalo 108 zastupnika, a jedan, nezavisni Dragutin Lesar, bio je suzdržan. Sabor je izmijenio Zakon o izvršavanju kazne zatvora, na način da su propisane minimalno izdržane kazne zatvora kao minimalni kriterij za odobravanje korištenja pogodnosti izlaska iz zatvorenih uvjeta izvršavanja kazne. Uz to, žrtve kaznenog djela obavještavat će se o otpustu počinitelja, čime se smanjuju rizici posebno naglašeni kod nasilja u obitelji, a propisuje se uzimanje biološkog materijala zatvorenika radi DNA analize i osnivanja baze podataka počinitelja kaznenih djela.

Vezani članci Slika nije dostupna DIP: 'Još nije moguće utvrditi broj saborskih mandata' Slika nije dostupna DIP: Očekujemo izlazak preko 70% birača

>> Jednoglasna podrška reimenovanju Branka Hrvatina

Donesen je Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se uređuju izravna plaćanja u tom području za razdoblje ove i iduće godine, prema standardima i propisima EU. Novina je u zakonu da će korisnici potpora moći ostvariti pravo na izravna plaćanja samo uz poštivanje pravila višestruke sukladnosti, odnosno u svojoj se proizvodnji moraju pridržavati pravila koja govore o općim standardima u zaštiti okoliša, sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, životinja, biljaka, dobrobiti životinja te primjeni pravila dobre poljoprivredne i okolišne prakse.

Izmijenjen je Zakon o tržištu plina

Zakon predviđa obvezno savjetovanje poljoprivrednika i njihovu edukaciju, te pojednostavljuje sustav izravnih plaćanja na način da se smanjuje broj poticaja, više u biljnoj, a manje u stočarskoj proizvodnji. Uvodi se modulacija kojom se umanjuje isplata za prava iznad 36.000 kuna po osnovnoj stopi od 7 posto u 2009. i 8 posto u 2010. te dodatnoj stopi od 4 posto za prava iznad 2,16 milijuna kuna. Izmijenjen je Zakon o tržištu plina čime se uvodi obveza pribavljanja mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije o petogodišnjem planu razvoja mreže proizvodnih plinovoda, transportnih sustava, distribucijskog sustava, sustava skladišta plina i terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP).

Sabor je izmijenio i Zakon o posebnim uvjetima stavljanja brašna u promet, kao doprinos suzbijanju sive ekonomije u području mlinarsko-pekarske industrije i povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača. Doneseni su i zakon o carinskoj službi i trošarinama, izmijenjen Zakon o osiguranju, a u drugo su čitanje upućeni prijedlozi zakona o probaciji, o izvršavanju kazne zatvora za maloljetnike, o Državnom sudbenom vijeću, o upravnim sporovima i o sudovima. Prihvaćena su izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda, o učincima provedbe Zakona o otocima, financijska izvješća HBOR-a i HOO-a, te ono o radu HAZU-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju