Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nudi ono što je zaradio

S. Žužul: Dajte da se branim sa slobode, dajem 22 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud odbio je žalbu na pritvor Slavena Žužula.

Odbijena je žalba vlasnika Skladgradnje i jednog od osumnjičenih za malverzacije u Hrvatskim autocestama, a sutra se očekuje i odluka suda o mogućem produljenju pritvora osumnjičenoj petorki iz afere HAC. Već ujutro petorka će vjerojatno znati hoće li se ponovno vratiti u pritvor ili će biti na slobodi. Istječe odluka o 48-satnom pritvaranju zbog mogućeg utjecaja na svjedoke pa će ujutro ponovno pred suca. Dojučerašnjim poslovnim ljudima, visoko pozicioniranima, sigurno nije lako naviknuti se na život iza rešetaka pa svim silama pokušavaju izaći. Najdalje u svemu otišao je vlasnik Skladgradnje, Slaven Žužul, koji je preko odvjetnika već ponudio jamčevinu u zamjenu za slobodu i kao jamstvo da neće nikud bježati. Kako je istaknuo njegov odvjetnik, on je spreman platiti onoliko koliko se petorka tereti u ovom slučaju. Podsjetimo, u pitanju su milijuni kuna za koje ih se tereti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zasad još u pritvoru Svjedočenja oko HAC-ovih afera uskoro završena Slika nije dostupna Nakon ispitivanja svjedoka Četvorka iz HAC-a i Žužul već idući tjedan na slobodi?

>> Osumnjičenicima iz HAC-a određen dvodnevni pritvor

'Radna mjesta su u pitanju'

Što je zaradio, Žužul ulaže u svoju slobodu Ono što je zaradio na cestogradnji, Slaven Žužul ulaže u svoju slobodu. Žalba na 48-satno pritvaranje mu je propala, a da bi izbjegao produženje na još mjesec dana, Žužulov odvjetnik Ante Madunić tvrdi da je spreman platiti jamčevinu od čak 22 milijuna kuna.  'Mi smo voljni staviti osiguranje za svaku eventualnu štetu koja postoji, dakle dati nekakvo osiguranje da ćemo nadoknaditi takvu štetu, iako tvrdimo da štete nema', kaže Madunić. Moglo bi je biti, tvrdi Madunić, za Skladgradnju i njezinih 700 radnika ukoliko Žužul ostane iza rešetaka. 'Stvarno postoji opasnost da se upropasti cijelo poduzeće i da svi radnici završe na cesti', kaže Madunić. 

Malverzacije plaćaju radnici

A uglavnom su radnici ti koji plaćaju menadžerske malverzacije. HAC-ovoj Upravi, osumnjičenoj za 22 milijuna kuna štete prema ugovoru na ime plaća i otpremnina, smiješi se oko milijun kuna. Bivši šef HŽ-a Davorin Kobak, otkad je pod istragom zbog štete od 20-ak milijuna kuna, u istoj je tvrtki zaradio 170 tisuća. Smijenjena HEP-ova uprava zbog afere od 300 milijuna kuna otpremljena je s 4 milijuna kuna. Izdaci za sve osumnjičene menadžere državu bi mogli stajati više od 5 milijuna kuna. I Podravkine radnike otpuštanje njihovih menadžera može stajati oko 4 milijuna kuna. Svi, naime, dok im se ne dokaže krivnja, imaju pravo na plaće i otpremine. 

'Nadzorni odbor treba razmotriti tužbu za naknadu štete'

Tu je i najjeftinija stavka koju plaćaju porezni obveznici, a to je smještaj u pritvoru koji dnevno po osobi stoji oko 300-tinjak kuna. Dakle za ukupno 14-ero uhićenih u ovim aferama iz državnog proračuna dnevno odlazi 4.200 kuna. 'Nadzorni odbor treba razmotriti pitanje tužbe za naknadu štete prouzročene činjenjem ili propustom dužne pozornosti', kaže Esad Čolaković, glavni menadžer CROMA-e. Ljubo Jurčić u Podravci, umjesto otpremnina i plaća, menadžere u Remetincu šalje na neplaćeni godišnji odmor. Što će biti s uhićenima iz HAC-a, još se ne zna. Nova uprava dužnost preuzima u utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene