Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudnovata presica

Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje o HEP-u, spustio Milanoviću: "Sve što radi pokazuje da nije normalan"

Aktualno Galerija Andrej Plenković - 22 Andrej Plenković - 22 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Andrej Plenković - 21 Andrej Plenković - 21 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Andrej Plenković - 20 Andrej Plenković - 20 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Andrej Plenković - 18 Andrej Plenković - 18 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +3 Andrej Plenković - 17 Galerija 1/8 >>
Premijer Plenković nije dao nijedan odgovor na pitanje o velikoj aferi u HEP-u. Novinari su pokušavali dobiti odgovore na pitanja o plinskoj aferi u kojoj je HEP kupovao plin po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan eurocent. Nisu ih dobili. Premijer je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao tek - da skuplja informacije.

"Jesu li svi koji su htjeli mogli doći na konferenciju za novinare?" pitao je premijer na početku press-konferencije, aludirajući na potez Milanovića koji je novinaru Jutarnjeg lista zabranio dolazak na presicu na Pantovčak. 

Plenković tijekom cijele konferencije nije dao nijedan odgovor na pitanja o aferi. Prvih deset minuta presice govorio je o izbornim jedinicama, utrošenim sredstvima za obnovu, pristupu plažama na pomorskom dobru, zakonu o trgovini, ali ne i o aferi. 

Potom je prešao na odluke s Vlade. 

"Što se tiče današnje odluke, ona ima dva bitna elementa. Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten Vlada će obustaviti odluku o obvezi HEP-a da kupuje plin od Ine koji je proizveden u Hrvatskoj, a bio je namijenjen osiguranju nedostataka plina", kazao je.

"Napravljen je kompenzacijski mehanizam", dodao je Plenković pa podsjetio da je cijena plina odletjela u nebo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je i kako je odluka da plin proizveden u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj imala enormnu podršku svih aktera kada je donesena.

Uslijedila su pitanja novinara.

Na pitanje tko je kupovao plin kaže: "U ovome trenutku nemamo tu sliku, ja sam rekao ministru gospodarstva da napravi analizu. Cijela procedura prodaje viškova plina je kompleksna, trebat će nekoliko dana... Sve ćemo to vidjeti, ali ne sada." No nije odgovorio ni na jedno pitanje o aferi. Zatražio je sva izvješća od nadležnih tijela. O smjenama u HEP-u kaže: "Vidjet ćemo kada dobijemo sve podatke."

Kaže da se nije čuo s čelnikom HEP-a. "Ja o tome s njim nisam imao komunikaciju", rekao je Plenković na pitanje je li s čelnikom HEP-a razgovarao o viškovima plina. Na pitanje je li on o aferi znao prije nego što je to objavio Troskot odgovara: "Detalje sam saznao u petak kad sam se vratio iz Bruxellesa." Na pitanje je li ga netko upozorio ponovno je rekao: "Sve ćemo istražiti i vidjeti." 

Na pitanje zabrinjava li ga činjenica da je HEP izgubio na milijune eura Plenković kaže: "Ispitat ćemo sve. Ja u ovom trenutku nisam u poziciji da imam cijelu sliku. Kad bude, kazat ćemo. Nebitno je jesam li u ovom trenutku trebao imati te podatke", rekao je. 

Ne zna je li u cijeloj pozadini kriminal. Na pitanje je li još uvijek predsjednik Vlade, nije odgovorio. Nije želio niti odgovoriti na pitanje od koga je trebao dobiti informacije.

Premijer nije odgovorio niti na jedno pitanje o aferi. 

Na svako pitanje odgovarao je: "Sve ćemo ispitati, imamo mi puno tema. Ovo je jedna od tema, Vlada mora pridavati pozornost svim temama." Niste nas uvjerili, poručili su mu novinari. Umiješao se i glasnogovornik te rekao da ima i drugih tema i pitanja. 

Plenković je potom komentirao poziv Milanovića. Naime, predsjednik je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića pozvao da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Plenković je podsjetio kako je Milanović rekao da je Vlada Validžića bacila preko plota. "Milanović je taj koji je silovao hrvatski Ustav s profesoricom Đurđević i on sada nama soli pamet", rekao je Plenković. 

Pročitajte i ovo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović KIDAM NALIJEVO VIDEO Ministar nasmijao novinare: Pogledajte kako je Božinović pobjegao zbog neugodnog pitanja

"Sve blokade su do Milanovića, on vrijeđa majke, očeve, znate što je rekao Meša Selimović: 'Nisam ti ja, bolan, bolestan, ja sam takav.' Kako žanješ, tako siješ. Da sad kažemo: 'Ajmo mi sad na kavu, jeste da ste izvrijeđali nas, našu obitelj...' Nepoštovanje, agresija... E, pa to ne ide. Hrvatskoj javnosti pokazujemo da nam ovo nije prihvatljivo. Njega su predstavili kao normalnog u kampanji, a sve što radi pokazuje da nije normalan", poručio je Plenković. 

Govorio je o zatvorenom Markovu trgu. "Zašto je zatvoren? Zbog čovjeka koji je izvršio teroristički akt koji se dogodio 2020. godine. Taj slučaj je jako bitan, a zbog kasnijih rasprava u Odboru za nacionalnu sigurnost. Rečeno je da postoje ljudi koji su spremni izvršiti oružane pobune. Sve to zna Hajdaš Dončić. Ovaj slučaj od jučer samo je pokazao da je policija identificirala osobu koja je prijetila i sada je uhićena, policija funkcionira", rekao je Plenković.

"Što se tiče Milanovića, odite Jagoda da čujete ovo", pozvao je Plenković novinarku. 

"Radman je s Banožićem u pripremama za Vilnius na samit ministara obrane. Milanović je poslao dopis u kojem on isključuje ministra Radmana iz delegacije. Zamislite koji je to stupanj da izbaciš ministra iz delegacije. Dogovoreno je da ministar ide u svojoj delegaciji, a predsjednik u svojoj delegaciji", otkrio je Plenković. 

Odluka Vlade

Vlada je na sjednici donijela novu uredbu o plinu prema kojoj državne tvrtke neće moći prodavati višak. Uredba se donosi nakon najnovije afere u HEP-u.

Očekivalo se da će premijer na presici izvijestiti javnost je li HEP za jedan cent prodavao plin i kome, a koji je prije toga za 47 eura po megavatsatu otkupljivao od Ine. Oporba traži da se cijelom pričom pozabavi Državno odvjetništvo. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene