Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljetne žege i izostanak kiše na slavonskim su poljima prepolovile ljetinu. Seljaci su očajni i ne znaju kako dalje, već je sada jasno kako će cijene hrane - i zbog ovoga rasti.


Točno u podne u polju kukuruza u blizini Đakova živa na termometru bila je iznad 50 stupnjeva. A kako raste živa na termometru, tako rastu i štete na kukuruzu. Umjesto prosječnih 25 do 30 centimetara, klipovi su dugi samo 7 centimetara. Više od mjesec dana bez kapi kiše i ljetina je prepolovljena.

Vezani članci Đakovački božićni običaji - 4 Muškarci ženama dolaze prije svitanja, odlaze s rakijom i kobasicama: "Čestitam vam Badnjak, Adama i Evu" Slika nije dostupna Pala kiša, Slavonija odahnula

'Šteta je kod nas procjenjivana prije 10-ak i više dana, a sad je još veća. Držimo da će sigurno dosegnuti 50 posto. Pojedine kulture će imati 70 posto, a na pojedinim mjestima i do 100 posto', kazao je Matija Brlošić iz Udruge poljoprivrednika Brazda.

Slavonski seljaci ne pamte ovako vruć kolovoz. Čela im se znoje - što od visokih temperatura, što od briga kako se 'isčupati'.

'Suša je učinila svoje. Svoj danak je odnijela. Prošle godine smo imali elementarnu nepogodu od tuče, ovu godinu od suše. Stvarno ne znam kako dalje. Ako država ne priskoči u pomoć, morat ćemo stoku prodavati', kaže poljoprivrednik Luka Tomić iz Piškorevaca.

Seljaci očekuju pošteno obeštećenje. Država se, tvrde, ne može vaditi kako nema novca u proračunu.

'Visoke temperature, turistička sezona uspjeva i sigurno se tamo ostvaruje priljev sredstava znatno iznad očekivanja. Bilo bi korektno da se dijelom tih sredstava pomogne Slavoniji', smatra Brlošić.

A prognoze nisu dobre. Žedna slavonska zemlja još dugo neće dobiti vode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju