Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan borbe protiv korupcije

S lažnom diplomom više od 20 godina predavala engleski, otkrivena i lažna svjedodžba kuharice

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak podsjetila je kako je ove godine otkriveno 18 lažnih diploma i 13 lažnih svjedodžbi.

Novootkrivena, 30. diploma odnosi se na lažnu ispravu Filozofskoga fakulteta u Novome Sadu, a osoba je u osnovnoj školi predavala engleski jezik više od 20 godina. 31. isprava odnosi se na lažnu svjedodžbu kuharice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna akcija se nastavlja Ministrica Blaženka Divjak objavila važnu vijest za provjeru lažnih diploma u školama Slika nije dostupna ne želi spekulirati Divjak: ''Ako netko ima podatak da nastavnici odlaze zbog istraživanja lažnih diploma, mora to prijaviti''

"Provjera diploma dokazano je jaka antikorupcijska mjera koja pokazuje da varalicama nije mjesto u sustavu koji se bavi onim najvažnijim, a to su djeca. Važno je da smo uspostavili proceduru da se pri svakom novom zapošljavanju obvezno provjeravaju diplome, čime se uspostavlja red i štiti sustav. Cilj ove mjere jest vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja", istaknula je Divjak.

Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i ostalim visokim učilištima te u slučaju pronalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo. Školama je dopisom od 11. siječnja za provjeru dan rok od godine dana. Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

Dodatno, krajem svibnja upućen je dopis svim studentskim centrima i veleučilištima u Hrvatskoj u kojem se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene