Migranta koji je zapeo na slapu na rijeci Mrežnici od sigurnog su utapanja spasili policajci i Gorska služba spašavanja. Razlog sve češće pojave i uhićenja migranata dublje u teritoriju Hrvatske jest dolazak zime i nemogući uvjeti u kampovima u Bosni i Hercegovini.

Galerija


Od sigurne smrti, utapanja na slapu u rijeci Mrežnici, GSS-ovci i policajci u srijedu su spasili migranta. Zbog iscrpljenosti i pothlađivanja ukazana mu je liječnika pomoć.

Vezani članci Više ilegalnih migranata u RH - 2 U Hrvatskoj sve više ilegalnih migranata, ima i provala: ''Došao je u šest ujutro jadan i mokar, pa smo ga obukli i najeli'' Migranti, ilustracija Bez dozvole vozio autobus s gotovo 100 migranata: "Trebao mi je novac za grobnicu"

S približavanjem zime sve više ilegalaca želi pobjeći iz kampova u BiH. Jedan od putova koji ih vodi prema Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj jest i onaj kroz Gorski kotar. Zbog toga su pojačane policijske ophodnje od granice s BiH do one sa Slovenijom. Pokriveni su planinarski i šumski putovi.

"Vršimo ophodnje zaštite državne granice autima, pješačkim ophodnjama i svim raspoloživim tehničkim sredstvima i opremom", rekao je Jan Borković, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Rupa.

Zbog učestalih krađa i čestih noćnih posjeta, mještanima unutrašnjeg dijela Primorsko-goranske županije drago je vidjeti policijske ophodnje.

"Policija je tu svakodnevica, a pogotovo sada kada je takva situacija i vidi ih se noćima i danju. Pružaju određenu sigurnost", rekao je Ivan Mihanjek iz Muna.

Iz Mrežnice spašen migrant (Foto: PU karlovačka) - 1 Spasili migranta iz hladne Mrežnice: Muškarac upao u rijeku i zapeo na slapu, spasio ga HGSS

Kamp Vučjak, BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Upozorenje iz BiH: "Hrvatska policija je sve jača, na granicu šalju i vojsku. Nećemo izdržati s velikim brojem migranata"

Stanovnici mjesta uz slovensku granicu već dvadeset godina muku muče s ilegalcima.

"Prije, kada su migrirali ilegalno Rumunji, Bugari, Albanci i drugi, tu su bili djeca i žene i dolazilo se autobusima, a sada ja ženu nisam vidio među njima", rekao je Mihanjek.

Prema podacima sigurnosnih službi susjedne BiH, prošle je godine u tu državu ušlo 60 tisuća migranata, a izišlo ih je 45 tisuća. Mnogi od njih više su puta pokušavali ući u Hrvatsku, ali ih je većina vraćena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr