Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo 60.000 migranata

Upozorenje iz BiH: "Hrvatska policija je sve jača, na granicu šalju i vojsku. Nećemo izdržati s velikim brojem migranata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijske agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima koji govore da je od početka 2018. u tu zemlju ušlo više od 60 tisuća ilegalnih migranata i većina je uspjela nastaviti put prema zapadnoeuropskim državama.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je kako su policijske agencije uspjele registrirati 52 tisuće ilegalnih migranata koji su ušli u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, no procjena je da ih je zapravo pristiglo najmanje još 15 posto u odnosu na tu brojku i oni nisu nikada prošli kroz evidencije sigurnosnih službi.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

I dalje preko poroznih istočnih granica u BiH svakodnevno ulazi stotinjak ilegalnih migranata. Prema sigurnosnim agencijama, utvrđeno je i kako je, unatoč mjerama koje poduzima hrvatska policija, 45 tisuća ilegalnih migranata uspjelo izaći iz BiH i nastaviti svoje putovanje prema državama Europske unije, objavio je u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Ujić je ipak upozorio na to da je neizvjesno koliko će dugo granica s Hrvatskom biti propusna. "Granična policija Hrvatske svakim je danom sve jača, a ta susjedna zemlja na granicu raspoređuje i vojsku, tako da će biti sve teže izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenarij da nam u zemlji ostane određen broj ilegalnih migranata, a da humanitarno nećemo moći odgovoriti na taj mogući izazov", kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH.

Njegova je procjena kako se stanje može pogoršati jer nije isključen scenarij još masovnijeg priljeva ilegalnih migranata u BiH, a granična policija u sadašnjim uvjetima nije u stanju to spriječiti.

"Popunjenost Granične policije i Službe za poslove sa strancima je oko 75 posto. Mi ovdje konačno moramo otvoreno razgovarati o uzrocima masovnoga priljeva ilegalnih migranata, a ne o posljedicama, jer BiH nije država koja može primiti veći broj ilegalnih migranata i sama se o njima brinuti. Opasnost od njihova masovnijega dolaska za BiH još nije nestala,“ kazao je Ujić. (Hina, M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene