Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naime, SAD i EU mogli bi izvršiti pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije.


Rušenje malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine moglo bi dovesti do novog pritiska SAD-a i EU-a na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, upozorava Tanjug prenoseći komentare beogradskih medija.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Vučić napao i Hrvatsku: "Gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo govore o koordinaciji u napadima na našu zemlju" Prosvjedi u Beogradu - 2 Brutalna snimka iz Beograda: Pretučena trojica muškaraca, glavni epidemiolog sada poručio - sporna odluka mogla bi se prolongirati

Tako Blic ocjenjuje kako Srbija ima sve manje mogućnosti balansiranja i zadržavanja neutralne pozicije jer 'zaoštravanjem odnosa Washingtona i Bruxellesa prema Moskvi, u srpskoj Vladi očekuju dodatni pritisak da se Beograd priključi sankcijama Zapada prema Rusiji'.

Evo zašto su stradali u padu zrakoplova pronađeni bez odjeće

'Iz Nemanjine 11 kažu da se očekuju dodatne 'sugestije' zapadnih država da se Srbija, koja želi u EU, nakon nesreće u Donjecku konkretnije odredi prema Rusiji', prenosi taj list.

'Srbija je osudila rušenje aviona i zatražili smo istragu o nesreći. Zalažemo se za prekid sukoba i dijalog', rekao je srpski šef diplomacije Ivica Dačić za Blic. Taj list također podsjeća na izjavu premijera Aleksandra Vučića koji se nada da Srbija 'ni kriva, ni dužna neće platiti najveću cijenu zbog ovakvog užasnog zločina'.

Informer navodi da će 'EU uskoro od Beograda zatražiti jasnu osudu 'zločina proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine', kao i da se pridruži politici Bruxellesa koji je Moskvi uveo sankcije zbog aneksije Krima'.

KOBNI LET MH17 Ruski general postavio nekoliko pitanja

Sugovornik Informera, predstavljen kao 'drugi čovjek najmoćnije zapadne ambasade u Beogradu', poručio je kako je 'isteklo vrijeme srpske neutralnosti' jer nakon rušenja malezijskog zrakoplova i ubojstva skoro 300 ljudi srpska vlast mora zauzeti jasno stajalište.

'Ovo je situacija u kojoj neutralnost više nije moguća. Srbija mora osuditi zločin ako hoće u EU. Srbija može to ne učiniti, ali onda više neće moći računati na podršku Zapada. Ako srpska elita odluči potpuno se okrenuti Moskvi, i to je u redu, ali morate biti svjesni posljedica takve odluke', citirao je Informer riječi zapadnog diplomata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook