Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na zadovoljstvo roditelja

Za jedne 0, za druge 1000 kuna: U kojim su gradovima vrtići najskuplji

Roditelje muči cijena i radno vrijeme vrtića (Foto: Dnevnik.hr)
Roditelje muči cijena i radno vrijeme vrtića (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdenko Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Zdenko Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Helena Žagar (Foto: Dnevnik.hr) Helena Žagar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Lidija Sušić (Foto: Dnevnik.hr) Lidija Sušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Manjak upisnih mjesta u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) Manjak upisnih mjesta u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Roditelje muči cijena i radno vrijeme vrtića (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Vrtić za nula ili za tisuću kuna raspon je cijena koji roditelji plaćaju, ovisno o tome gdje žive. No, osim financija, muči ih i manjak upisnih mjesta, ali i radno vrijeme vrtića koje nije prilagođeno roditeljskim obvezama.

Uglavnom prazni dječji vrtići od ponedjeljka će se popuniti. U Belišću do zadnjeg mjesta, jer je ove godine - vrtić besplatan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Slika nije dostupna A DEMOGRAFIJE SU SVIMA PUNA USTA ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?''

"Sad je to nula kuna, uštedjeli smo 600,700 kuna na mjesečnoj razini", kaže Marko iz Belišća.

Uz Belišće, besplatni su vrtići i u gradovima Obrovcu, Umagu, Vrlici.

"Popunili smo sve kapacitete i maksimalno roditeljima izašli u susret, zahtjeva je bilo više, ali u danom trenutku nismo mogli primiti više djece", kaže Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće.

Nekom besplatno, a nekom pak preskupo. Iz kućnog budžeta roditelji će najviše novca izdvojiti u Donjoj Stubici i Pregradi - 800 kuna, 850 u Krapini, 870 u Kraljevici.

"Konkretno mi nismo dobili nikakave upite, roditelji su zadovoljni uslugom vrtića", kaže psihologinja Helena Žagar.

Vrtićki sadržaji u Komiži tri puta su jeftiniji i stoje 290 kuna. Među nižim cijenama su i one u Otočcu, no oni se bore s manjkom mjesta pa 50-ero djece ove godine nije upisano.

"Privatnih vrtića nemamo, postoji li nekakva mogućnost dadilja nije mi poznato. Mi smo mala sredina i baka servisi još uvijek funkcioniraju, iako sve rjeđe jer su i bake u radnim odnosima", kaže Lidija Sušić, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban.

U Zagrebu cijene ovise o primanjima roditelja, od 150 do najviše 600 kuna. Iz Gradskog ureda za obrazovanje tvrde da i dalje ima slobodnih upisnih mjesta, 1300, no kako u kojem kvartu.

Jedna od opcija koja se nudi roditeljima su i obrti za dadilje. U Hrvatskoj ih je otvoreno stotinjak, a cijene su im podjednake onima privatnih vrtića. Roditelji se mogu odlučiti i za tete čuvalice, a ako takva teta dijete čuva na crno plaća joj iznosi oko 2000 kuna, a ako radi preko agencije i preko 4000 kuna.

Zaposlenim roditeljima dobro će doći novac iz Europskog socijalnog fonda kojim vrtići organiziraju i popodnevni rad. Dulje će se, primjerice, raditi u gradskim vrtićima u Bjelovaru i Dubrovniku. Praksa koja u Puli postoji više od 40 godina.

"Za njih je popdne pripremljena hrana i sve što je potrebno i što ne dobiju u jutarnjem dijelu dana s roditeljima, prođu to u vrtiću popodne", kaže Sanja Subotić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet Pula.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura 1/4 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene