Vrtić za nula ili za tisuću kuna raspon je cijena koji roditelji plaćaju, ovisno o tome gdje žive. No, osim financija, muči ih i manjak upisnih mjesta, ali i radno vrijeme vrtića koje nije prilagođeno roditeljskim obvezama.

Galerija Zdenko Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Helena Žagar (Foto: Dnevnik.hr) Lidija Sušić (Foto: Dnevnik.hr) +1 Manjak upisnih mjesta u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr)

Uglavnom prazni dječji vrtići od ponedjeljka će se popuniti. U Belišću do zadnjeg mjesta, jer je ove godine - vrtić besplatan.

Vezani članci Dječji vrtić - 4 Najmlađi grad u Hrvatskoj kao primjer: Drugi muku muče s listama čekanja, kod njih za svako dijete ima mjesta u vrtiću Ilustracija Zagrebački proračun u problemima zbog odluke suda oko roditelja odgojitelja? Tomašević najavio kad će rebalans

"Sad je to nula kuna, uštedjeli smo 600,700 kuna na mjesečnoj razini", kaže Marko iz Belišća.

Uz Belišće, besplatni su vrtići i u gradovima Obrovcu, Umagu, Vrlici.

"Popunili smo sve kapacitete i maksimalno roditeljima izašli u susret, zahtjeva je bilo više, ali u danom trenutku nismo mogli primiti više djece", kaže Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak Belišće.

Nekom besplatno, a nekom pak preskupo. Iz kućnog budžeta roditelji će najviše novca izdvojiti u Donjoj Stubici i Pregradi - 800 kuna, 850 u Krapini, 870 u Kraljevici.

"Konkretno mi nismo dobili nikakave upite, roditelji su zadovoljni uslugom vrtića", kaže psihologinja Helena Žagar.

Vrtićki sadržaji u Komiži tri puta su jeftiniji i stoje 290 kuna. Među nižim cijenama su i one u Otočcu, no oni se bore s manjkom mjesta pa 50-ero djece ove godine nije upisano.

"Privatnih vrtića nemamo, postoji li nekakva mogućnost dadilja nije mi poznato. Mi smo mala sredina i baka servisi još uvijek funkcioniraju, iako sve rjeđe jer su i bake u radnim odnosima", kaže Lidija Sušić, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban.

U Zagrebu cijene ovise o primanjima roditelja, od 150 do najviše 600 kuna. Iz Gradskog ureda za obrazovanje tvrde da i dalje ima slobodnih upisnih mjesta, 1300, no kako u kojem kvartu.

Jedna od opcija koja se nudi roditeljima su i obrti za dadilje. U Hrvatskoj ih je otvoreno stotinjak, a cijene su im podjednake onima privatnih vrtića. Roditelji se mogu odlučiti i za tete čuvalice, a ako takva teta dijete čuva na crno plaća joj iznosi oko 2000 kuna, a ako radi preko agencije i preko 4000 kuna.

Zaposlenim roditeljima dobro će doći novac iz Europskog socijalnog fonda kojim vrtići organiziraju i popodnevni rad. Dulje će se, primjerice, raditi u gradskim vrtićima u Bjelovaru i Dubrovniku. Praksa koja u Puli postoji više od 40 godina.

"Za njih je popdne pripremljena hrana i sve što je potrebno i što ne dobiju u jutarnjem dijelu dana s roditeljima, prođu to u vrtiću popodne", kaže Sanja Subotić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet Pula.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) +0 Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju