Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed zbog pucnjave

Bandića gromoglasno izviždalo 500-tinjak roditelja ispred škole u Vukomercu: "To su tvoji!"

Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vukomerec, škola 2 (Foto: Dnevnik.hr) Vukomerec, škola 2 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Roditelji zagrebačkih učenika štrajkaju ispred škole nakon pucnjave u Vukomercu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Roditelji zagrebačkih učenika štrajkaju ispred škole nakon pucnjave u Vukomercu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/10 >>
Petstotinjak roditelja i mještana Vukomerca se skupilo kod osnovne škole i izviždalo gradonačelnika Milana Bandića.

Roditelji od Bandića traže rješavanje problema sporne obitelji u kojoj se dogodila pucnjava u Vukomercu na što im je on odgovorio kako je taj problem u nadležnosti policije, a ne njega. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na sastanku je jedva došao do riječi od nezadovoljnih roditelja. No, obećao je kako će se osigurati prisustvo policajaca u blizini škole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić u Vukomercu Incident ispred škole, došlo do naguravanja: "Pa tko si ti? Jesi ti policija?" Nema mira za mještane Vukomerca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Drama u Vukomercu Nakon odlaska gradonačelnika stala glazba: U smjeru kuće poletjela boca, stanarka zvala hitnu pomoć

"Nemojte bježati od odgovornosti", "To su tvoji", samo su neki od uzvika koji su se čuli između glasnih zvižduka upućenih Bandiću. A zvižduci su se čuli i dok je odlazio sa sastanka u školi.

"Ne može se napraviti čudo"

Lena Čičak, predsjednica Vijeća roditelja bila je na sastanku. Kako je kazala, dogovorena je nazočnost policije u kvartu, što u civilu, što u odorama. "Djeca će imati pratnju kroz čitav kvart kako bi sigurna došla u školu. Dogovoreno je s ministarstvom da djeca koja ne žele sutra ne moraju doći u školu", kazala je Čičak.

Dodaje kako se ne može napraviti čudo i maknuti nekoga iz kvarta. "Ovo je privremeno rješenje s kojim bi se djeca mogla ponovno osjećati sigurno", kazala je Čičak i dodala kako će pustiti dijete u ponedjeljak u školu, ako bude sve kako je dogovoreno. Kako kaže, bitno joj je vratiti osjećaj sigurnosti kod djece kako bi se u ponedjeljak svi pojavili sigurno u školi.

Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dino Goleš s predsjednicom Vijeća roditelja Lenom Čičak razgovara o zabrinutosti rodiitelja za sigurnost djece u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Sutra nastava neobavezna

Kako doznajemo, u petak je nastava neobavezna. Roditelji koji nemaju kuda s djecom, mogu ih dovesti u školu. U ponedjeljak je redovna nastava i, u dogovoru s policijom, Gradom Zagrebom i Ministarstvom obrazovanja, odlučeno je da će interventni policajci u civilu biti stalno u blizini škole. Policajci će biti u civilu da se djeca ne bi bojala.

Ravnatelj škole Zdravko Dominik, na kojeg dio roditelja prebacuje odgovornost, ne želi odgovoriti na pitanje hoće li zbog incidenta dati ostavku. Ministarstvo obrazovanja će zbog posljednjih događaja u ponedjeljak u školu poslati timove psihologa za djecu i roditelje kojima je to potrebno.

Roditelji pozivaju u petak u 17 sati sve da sa svojom djecom dođu u obližnji park, podruže se i prošetaju naseljem kako bi djeca vidjela da je naselje njihovo i sigurno i kako bi poručili da se oni nikoga ne boje. U ponedjeljak će se ponovno sastati svi sudionici sastanka u četvrtak kako bi vidjeli kako se razvija situacija.

Osjećaju se nemoćno

Podsjetimo, svi oni, kako kažu, osjećaju se nemoćno i žele poručiti kako njihova djeca nisu sigurna te ih nadalje neće dovoditi niti puštati u školu. Na radnom sastanku su, uz roditelje učenika, ravnatelj škole Zdravko Dominik, predstavnici Grada Zagreba, osobno je došao i sam gradonačelnik Milan Bandić, Ministarstva obrazovanja i policije.

Uoči sastanka neki od roditelja su rekli kako zahtijevaju da institucije rade svoj posao kako bi njihova djeca mogla sigurno u školu. "Nemoguće je da se u 2018. godini puca iz kalašnjikova i iz pištolja, da se hoda tako ulicama. Pozivamo institucije i školu - ravnatelja da nam odgovori je li slao dopis o problemima koji postoje u školi?", kazao je jedan od roditelja, Mario Župan.

"Legao sam u tri sata, ustao u šest jer me probudio dječji plač. Ujutro mi djeca šalju poruke s pitanjem hoće li ići u školu i kažu kako ne žele ići u školu dok se 'ovi' ne isele. Nisam zadovoljan. Ako moje dijete u 2018. godini u Hrvatskoj ne može nasmijano slobodno hodati školskim dvorištem, onda imamo druge načine kako ćemo razgovarati. Ali mislim da će institucije to odraditi jer ovo je kap koja je prelila čašu, definitivno", kazao je otac učenika Osnovne škole Vukomerec.

Roditelji vikali na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Roditelji zagrebačkih učenika štrajkaju ispred škole nakon pucnjave u Vukomercu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U tijeku je sastanak roditelja s ravnateljem škole, predstavnicima policije, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba.

Roditelji od ravnatelja škole i nadležnih institucija traže jamstvo da im djeca mogu sigurno u školu. Nije im važno hoće li djecu zaštititi policija ili zaštitari, važno im je da djecu mogu pustiti u školu.

Prebacivanje krivnje

"Malo je djece koja su u četvrtak bila na nastavi, no oni koji su došli bili su zbrinuti", kazao je ravnatelj Zdravko Dominik. Nastava će se najvjerojatnije odvijati i u petak.

Ravnatelj Zdravko Dominik će roditeljima i nadležnim institucijama predstaviti situaciju s kojom se bore već nekoliko proteklih mjeseci ali i godinama. S druge strane, roditelji upravo zbog toga njega optužuju da nije napravio dovoljno jer je došlo do velikog incidenta.

Ravnatelj upozorava kako je slao dopis nadležnoj službi koja nije izreagirala. Krivnja se tako prebacuje s jedne strane na drugu. Više će biti poznato nakon sastanka.

Očevid i dalje traje

I dalje traje očevid u kući ispred koje je bila pucnjava, stanovnici su na ulici i čekaju rasplet događaja. Ranije su na teren izašli i vatrogasci koji iz kuće udaljene stotinjak metara od mjesta pucnjave vade metke kao dokaz.

Iz policije samo šturo - ispitano je 19 osoba koje sumnjiče za ugrožavanje života i imovine.

Vatreni obračun u zagrebačkom Vukomercu dogodio se sinoć oko 19 sati, kad su se, prema izjavama svjedoka, pripadnici jednog klana, koji stanuju nekoliko stotina metara dalje, dovezli automobilom pred kuću u Porečkoj ulici. Iz kuće su na njih zapucali, a četvorica iz automobila uzvratila su istom mjerom.

Meci su pogađali okolne automobile, a neki od njih padali su i u dvorište škole koja se nalazi odmah preko puta. Tragedija je izbjegnuta samo zbog toga što je nastava u školi još uvijek trajala u vrijeme pucnjave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene