Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Osijeku najviše bolovanja, ali dosada i najviše otkaza zbog gospodarske krize. Iz Osijeka stiže i zabrinjavajući vapaj najveće nacionalne udruge studenata. Roditelji im ostaju bez posla, a fakulteti povećavaju školarine. Mnogi zbog nedostatka novca odustaju od školovanja i čekat će bolje dane.


Danas nije jeftino studirati, no sutra će to biti pravi luksuz. Neki su fakulteti, usred krize, poskupjeli svoje usluge. Mnogima su roditelji ostali bez posla i ne mogu plaćati školarine. Dobiti studentski kredit teže je no ikad. Bilježe se i prva odustajanja od studiranja, jer su mjesečni izdaci previsoki.

Vezani članci U Novu sa starim problemima - 5 Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima" Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike"

Cijene školarina autonomna su odluka fakulteta. Hrvatski studentski zbor danas je od države zatražio da pozove dekane na socijalnu osjetljivost. No Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku tvrdi: 'Školarine godinama nismo dirali, vodili smo računa da budemo umjereni i cijene nismo podigli.'

Smještaj u domu nekolicini je spas, ali većini nedosanjani san. Od 160 tisuća hrvatskih studenata tek svaki deseti ima sreću živjeti u studentskom domu. U Osijeku će se graditi novi dom s 500 ležaja te još jedan restoran. Većinu troškova prehrane plaća država. 'Ako u 16 kuna po obroku, student plaća samo 4 kune, onda bih rekla da hrvatsko društvo jako vodi računa o njima', dodaje Kralik.

Proračunski izdaci za financiranje studentske prehrane, prijevoza i smještaja nisu mali, ali su nedovoljni. Povećanje školarina , kažu studenti, nije udar samo na studentski standard, već i na budućnost same države.