Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobuna studenata

Roditelji im ostaju bez posla a fakulteti povećavaju školarine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Osijeku najviše bolovanja, ali dosada i najviše otkaza zbog gospodarske krize. Iz Osijeka stiže i zabrinjavajući vapaj najveće nacionalne udruge studenata. Roditelji im ostaju bez posla, a fakulteti povećavaju školarine. Mnogi zbog nedostatka novca odustaju od školovanja i čekat će bolje dane.

Danas nije jeftino studirati, no sutra će to biti pravi luksuz. Neki su fakulteti, usred krize, poskupjeli svoje usluge. Mnogima su roditelji ostali bez posla i ne mogu plaćati školarine. Dobiti studentski kredit teže je no ikad. Bilježe se i prva odustajanja od studiranja, jer su mjesečni izdaci previsoki.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir"

Cijene školarina autonomna su odluka fakulteta. Hrvatski studentski zbor danas je od države zatražio da pozove dekane na socijalnu osjetljivost. No Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku tvrdi: 'Školarine godinama nismo dirali, vodili smo računa da budemo umjereni i cijene nismo podigli.'

Smještaj u domu nekolicini je spas, ali većini nedosanjani san. Od 160 tisuća hrvatskih studenata tek svaki deseti ima sreću živjeti u studentskom domu. U Osijeku će se graditi novi dom s 500 ležaja te još jedan restoran. Većinu troškova prehrane plaća država. 'Ako u 16 kuna po obroku, student plaća samo 4 kune, onda bih rekla da hrvatsko društvo jako vodi računa o njima', dodaje Kralik.

Proračunski izdaci za financiranje studentske prehrane, prijevoza i smještaja nisu mali, ali su nedovoljni. Povećanje školarina , kažu studenti, nije udar samo na studentski standard, već i na budućnost same države.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene