Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNK analiza

Strpali su ga nevina u zatvor i tamo ga držali skoro četiri desetljeća: Sad je došlo do šokantnog preokreta

Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 1
Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 1 AP Photo/Steve Nesius via Guliver
Aktualno Galerija Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 1 Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 1 Foto: AP Photo/Steve Nesius via Guliver Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 2 Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 2 Foto: AP Photo/Steve Nesius via Guliver Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 3 Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 3 Foto: AP Photo/Steve Nesius via Guliver +0 Robert DuBoise oslobođen nakon 37 godina zatvora - 4 Galerija 1/4 >>
Robert DuBoise osuđen je za silovanje i ubojstvo 19-godišnje djevojke 1983. godine. Zahvaljujući DNK analizi dokaza oslobođen je.

Robert DuBoise imao je samo 18 godina kada je 1983. godine osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubojstva 19-godišnje djevojke. 37 godina kasnije oslobođen je svih optužbi.

Naknadna DNK analiza pokazala je da nije počinio zločine koji su mu se stavljali na teret te je u rujnu 2020. pušten na slobodu. DuBoise je tužio grad zbog nepravde koja mu je nanesena, a gradsko vijeće američkog grada Tampe jednoglasno je prošli tjedan izglasalo odobrenje nagodbe od 14 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Profesori napadnuti u parku Napad u Kini U gradskom parku izbodeno četvero profesora: Ležali su na zemlji prekriveni krvlju

"Tužan sam zbog obitelji koje su toliko dugo čekale istinu", izjavio je DuBoise nakon pobjede na sudu. "Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina, a bio sam potpuno nevin. To se događa kada se policija usredotoči na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Životi su uništeni, a zajednice manje sigurne", rekao je DuBoise za CNN.

Pročitajte i ovo Zapalio se muškarac na Markovom trgu užasan prizor UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Scene užasa na Markovu trgu

DNK uzorci ne samo da su oslobodili DuBoisea već su istražitelje naveli i da povežu ubojstvo 19-godišne Barbare Grams s dvojicom već osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubojstva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

"Današnja policijska uprava Tampe svjetlosnim je godinama ispred onoga gdje smo bili prije četiri desetljeća u tehnologiji i obuci", izjavila je gradonačelnica Jane Castor i poželjela DuBoiseu brz oporavak.

Pročitajte i ovo Zapalio se muškarac na Markovom trgu užasan prizor UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Scene užasa na Markovu trgu

U vrijeme suđenja 1983. godine nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi DuBoisea povezivali s napadom na djevojku, pokazala je istraga Projekta nevinosti s Floride, zahvaljujući kojem je već 30 osuđenika preokrenulo svoje presude.

Naknada od 14 milijuna bit će DuBoiseu isplaćena tijekom tri godine, s početnom uplatom od 9 milijuna dolara u roku od trideset dana.

Aktualno Hrvatski kapetan i 10 pomoraca zbog droge pred sudom u Turskoj: "Za mene bi bio šok da on ima veze s time" Turski trgovački brod - 1 Turski trgovački brod - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turski trgovački brod - 2 Turski trgovački brod - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turski trgovački brod - 3 Turski trgovački brod - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turski trgovački brod - 4 Hrvatska Hrvatski kapetan i 10 pomoraca zbog droge pred sudom u Turskoj: "Za mene bi bio šok da on ima veze s time" 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene