Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novim načinom rada dnevni operacijski program obavljat će se u razdoblju od osam do 20 sati, čime bi se postojeće liste čekanja smanjile do 1. lipnja.


Sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Herman Haller izvijestio je da je na sastanku u srijedu sa stručnim kolegijima klinika za kirurgiju i anesteziologiju i intenzivno liječenje dogovorena uspostava novog načina rada, po kojem će se dnevni operacijski program obavljati u razdoblju od osam do 20 sati, čime bi se postojeće liste čekanja smanjile do 1. lipnja.

Vezani članci HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja Manje liste čekanja? HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja na bolničke preglede i operacije Čekanje u bolnicama, ilustracije (Foto: Marko Prpić/ Pixsell) HZZO: Više novca bolnicama za skraćivanje lista čekanja i postupke za koje je najveća gužva

Haller je kazao da će se u tom razdoblju obavljati redovni operacijski program u dvije smjene, a samo tijekom noći, od 20 sati do osam ujutro sljedećeg dana obavljat će se hitni i nepredviđeni operacijski zahvati.

Rad u smjenama doživio neuspjeh: Ostojić ga na pojedinim odjelima ukida!

Novina na hrvatskoj razini je odluka da se u drugoj smjeni, nakon 16 sati, operiraju pacijenti s uvjetno lakšim dijagnozama, poput kile, operacije žučnog mjehura ili vađenja vijaka, za što je potreban manji angažman anesteziologa i drugog osoblja, kazao je Haller.

Novim sustavom rada, koji će se početi primijenjivati od 1. ožujka, postupit će se u skladu sa zakonskim odredbama po kojima se više ne može raditi dulje od 16 sati dnevno, a radni tjedan ne može imati više od 48 sati, napomenuo je sanacijski upravitelj. Bitno će se povećati opseg posla na Klinici za kirurgiju, a tom sustavu će se prilagoditi cijela bolnica, kazao je.

Haller je ustvrdio da je do povećanja listi čekanja za operacije i odbijanja pacijenata naručenih za operacije doveo niz nepredviđenih događaja. Prije svega se dogodilo da je zbog obilnih kiša prokišnjavalo u dvije operacijske sale te se u njima nije moglo raditi dok se ne saniraju.

Na to se nadovezalo povećanje broja pacijenata s malignim oboljenima koji su trebali hitni operativni zahvat, zbog čega su ostale operacije odlagane, a smjenski rad je smanjio broj kirurga i anesteziologa u redovnom radnom vremenu što je rezultiralo manjom mogućnošću operiranja, naveo je Haller.

Sustav će na snazi biti privremeno

Novi sustav bit će privremeno na snazi jer se očekuje potpisivanje novog ugovora KBC-a s HZZO-om, no još se ne znaju okviri tog ugovora, o čemu ovisi defniranje načina rada KBC-a.

Predstojnik Klinike za kirurgiju Tedi Cicvarić istaknuo je da su kirurzi spremni održati utvrđeni tempo rada. Postignutim dogovorom će se omogućiti kvalitetniji rad na sve tri lokacije na kojima djeluje riječka kirurgija i ujedno se omogućiti sustav pripravnosti 24 sata dnevno i sedam dana tjedno, kazao je.

Ostojić razveselio naciju: Umjetni kukovi 5 puta jeftiniji!

Na novinarsko pitanje o mogućnosti nabave nove opreme za riječku kirurgiju Haller je odgovorio kako KBC daje sve od sebe da se pohabana oprema obnovi, ali je teško očekivati brza rješenja u sadašnjoj situaciji. Ne može se očekivati da se u kratko vrijeme nadoknade godine neulaganja, dodao je.

Najavio je da se priprema natječaj za nabavku CT uređaja te spomenuo mogućnost da riječka kirurgija dobije nekoliko novih operacijskih stolova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju