Iako su za oba projekta osigurna sredstva iz Europske unije, obnove Titovog broda Galeb i riječke palače Šećerane naišle su na prepreku zbog nedostatka novca u riječkom proračunu.

Galerija


Radovi u riječkoj palači Šećerane su u punom zamahu, a novi gradski muzej u završnoj je fazi gradnje. Na drugog strani grada Titov brod Galeb svoju obnovu još čeka.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 2 Novi smrtni slučaj u Zagrebu: U koritu Save pronađeno tijelo Galeb (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U tri godine pomakla se samo – cijena: Obnova nije ni počela, a stajat će 12 milijuna kuna više od planiranog

Za palaču i Galeba u proračunu nedostaje novca, zbog čega je gradonačelnik Vojko Obersnel predložio kredit od 44 milijuna kuna. Međutim, odgovarajući na pitanje o kreditu, gradonačelnik je samo rekao: "Umoran sam."

Izglasavanje zaduženja zapelo je na Gradskom vijeću, zbog čega su stali i projekti financirani više od devet milijuna eura iz europskih fondova.

"Naravno da kod svih takvih ugovora postoje penali. Ja procjenjujem da je iznos zaduženja potreban da se projekt završi i onoga koji je potreban da se stopira otprilike približno isti", rekao je Andrej Porpat, predsjednik Gradskog vijeća.

Novom kreditu gradska se oporba protivi.

"Smatramo da je brod Galeb nova spalionica novca u režiji gospodina Obersnela. Projekt definitivno nije isplativ, ni nema studije isplativosti", rekla je Ivona Milinović, gradska vijećnica HDZ-a.

Ako mislite otići u kazalište u Rijeci pripazite na fiziološke potrebe: U prijestolnici kulture propada "najkulturnija" zgrada

Kako teku i koliko stoje pripreme Rijeke za europsku prijestolnicu kulture

Strahuju i od novih troškova jer će se visine ponuda za obnovu broda znati tek 23. srpnja.

"Doći će do drama ako se dogodi da to košta 75 milijuna kuna pa ćemo morati dići još dodatnih 30 milijuna kojih nemamo pa ćemo ugroziti vrtiće, staračke domove ili osnovno funkcioniranje grada", rekla je Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta.

Sve ovo, uvjeravaju iz gradskih vlasti, neće ugroziti projekt europske prijestolnice kulture iduće godine.

"Brod Galeb i palača Šećerane su u suštini dva objekta u kojima je njihov stalni muzejski postav jedini program. Znači, ne postoje drugi programi koje bi nerealizacija Šećerane ili Galeba uopće ugrozila. Znači", rekao je Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke.

Nova sjednica gradskog vijeće za izglasavanje kredita je 24. srpnja, a do titule europske prijestolnice kulture ostala su još 203 dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju