Planirate li otići na kazališnu predstavu u Rijeci - dobro pripazite na fiziološke potrebe. Od ukupno 20 sanitarnih čvorova za gledatelje u funkciji ih je pola! I dok Rijeka odbrojava dane do titule najkulturnijeg grada u Europi i gradi nove sadržaje, krovna kulturna ustanova grada - kazalište propada.

Galerija Riječki HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Riječki HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Riječki HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Riječki HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Trulo željezo, oronula vrata i prozori, zaštopana ventilacija, obraslo pročelje. Tako izgleda najkulturnija zgrada u Rijeci - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. 

U kazalište je, tvrde iz grada, posljednji put uloženo prošle i pretprošle godine. Ipak, od 20 sanitarnih čvorova, za publiku je u funkciji njih 10. Posjetitelje zato mole za donacije. Iz uprave kazališta danas za našu kameru nisu bili raspoloženi. Da je vrijeme za obnovu, znaju i u Gradu. Ali umiruju. 

"Kazalište nije u toliko derutnom stanju, derutan je dio vanjske stolarije i spomenuti WC-i koji su inicirali cijelu priču, a za koje su pronađena sredstva za ovu godinu i koji će se obnoviti. Mislim da je izdvojeno oko 600-700 tisuća kuna", rekao je Ivan Šapar, pročelnik odjela za kulturu grada Rijeke. 

Kazalište prepušteno na milost i nemilost građana

Vezani članci Eksplozija i požar na automobilima u Rijeci - 4 Dnevnik Nove TV doznaje: Uhićeno više osoba zbog eksplozije i požara na automobilima u Rijeci Ilustracija Uhićen 67-godišnji diler u Rijeci, pogledajte što su mu sve pronašli u stanu

Posao osnivača ustanove - održavanje i ulaganje u kazalište dosad su već odrađivali građani. Njihovim donacijama obnovljen je dio gledališta. 

"Mislim da to treba pod hitno riješiti da to nije baš lijepo, pošto je to Narodno kazalište i puno ima gledatelja, ipak je to nekakav kulturni centar", rekla je Mirjana iz Rijeke. 

"Kazalište, to je kultura, pa to ako ništa tu bi trebalo da funkcionira, oni su se oslonili na kafiće okolo", komentira Zipa. 

Slaže se i gradska oporba.

"Žalosno je da je jedan grad koji ima ambicije biti europska prijestolnica kulture 2020.godine do ove granice zapustio središnji simbol", komentirala je Petra Mandić, gradska vijećnica. 

I ove će godine temeljita obnova gradskog kazališta, poručuju iz Grada Rijeke pričekati. Razlog - ulaže se u projekte europske prijestolnice kulture. A tko je vidio povezati kazalište s time?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju