Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otpali stropovi, začepljene kanalizacijeske cijevi, krovovi koji prokišnjavaju, jedan tolaet na čak trideset pacijenata, samo su dio slike sadašnjega stanja u riječkom KBC-u.


Za sedam godina katastrofalni bi uvjeti trebali postati prošlost, ako se ostvaripotpisan projekt izgradnje novog riječkog KBC-a. Do tada će se Riječani, ali i Istrani i Ličani koji se liječe u riječkoj bolnici morati strpjeti.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Skandal zbog kojeg je zaplakao i ministar: Bolnica ga proglasila mrtvim, obitelj ga sahranila, a on živ i zdrav ušetao u dom umirovljenika Slika nije dostupna Rad u smjenama doživio neuspjeh: Ostojić ga na pojedinim odjelima ukida!

Primjerice, sanitarni čvor u jednom od bolničkih odjela riječkog KBC-a dijeli tridesetak pacijenata. "Svi se lavovski trude, ne samo da se trude osim toga su i kao psiholozi u teškim trenucima", kaže pacjentica Lucija Micić.

Ni najmlađi pacijenti nisu u boljim uvjetima. "Uvjeti su ovakvi kakvi jesu, čak su i poboljšani u zadnjih nekoliko godina i to donacijama i angažiranjem ljudi iz bolnice i grada", naglašava dr. Jasna Marjanović, specialist anesteziolog.

Ostojić: Bolnica u Vukovaru ima status kao što ga ima i sada

Roditeljima najmlađih pacijenata najvažniji su zdravstveni radnici koji daju sve od sebe. Za sedam godina derutni prizori trebali postati prošlost. Kroz javno privatno partnerstvo uložit će se više od tri milijarde kuna za novi riječki KBC.

"Dosad je država zdravstvu Rijeke i ove županije nažalost bila maćeha i sad je red da postane majka, točnije sve države su do sada bile maćeha", rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Već peti put obećava se u posljednjih 20 godina izgradnja nove riječke bolnice. Ova Vlada tvrdi i posljednji. "Bitna razlika je da projekt izgradnje bolnice u Rijeci ne ovisi o proračunu", ističe ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Dok se ne izgradi nova bolnica, odjeli poput ovog obnavljat će se donacijama i teško prikupljenim novcem iz raznih fondova riječkoga KBC-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju