Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice političke krize

Riječ stručnjaka: Investitori nam šalju poruku da se hitno stabiliziramo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ako se ubrzo nešto ne dogodi, ako ne dobijemo stabilnu i snažnu reformsku vladu, sasvim je izvjesno da će i ova godina biti izgubljena što se tiče reformi", napomenula je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Što se događa s hrvatskim gospodarstvom uslijed aktualne političke krize, kolika je šteta te što će sve biti posljedice? Odgovore na ta pitanja u Dnevniku Nove TV pokušala je dati Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi Tablica globalne konkurentnosti rezovi i štednja Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom

"Ako se ubrzo nešto ne dogodi, ako ne dobijemo stabilnu i snažnu reformsku vladu, sasvim je izvjesno da će i ova godina biti izgubljena što se tiče reformi.

Ekonomija je u posljednje vrijeme rasla, normalno je da su određeni potezi bivše vlade donekle pomogli pri izlasku iz krize, međutim samo uz snažniju podršku sadašnje vlade gospodarstvo može rasti snažnije.

Rast koji imamo donosi određeni optimizam, ali smo svjesni činjenice da je on krhak ukoliko nije potkrijepljen reformama i da može doći do upitnosti daljnjeg rasta.

Gospodarstvo će sigurno još jedno daljnje vrijeme rasti, ali sada je bila idealna prilika za vladu da taj rast potkrijepi ubrzanim reformama. Jer znamo svi da nam treba minimum rasta od 3,5 posto da bi pokrili samo kamate, odnosno da bi sve iznad toga određivalo snažniji gospodarski rast".  

Je li prihvatljivo da vlada u politički nestabilnoj situaciji prodaje udjele u državnim tvrtkama?

"Nama je žao što do sada nije bilo političke volje da se u Saboru donese konsenzus što je za Hrvatsku od nacionalnog interesa, koje su to firme, koje je to bogatstvo koje nije upitno i koje se niti u jednom mandatu ne smiju prodavati.

Budući da takav konsenzus nemamo, treba to što prije definirati, a jednom trebamo shvatiti da će teško doći do ubrzanijeg rasta bez snažnih investitora i inozemnih partnera, koji će otvoriti nova radna mjesta i nova tržišta. Sama privatizacija ako je promišljena i strateški opravdana može donijeti bolju gospodarsku situaciju u državi".

Financijska su tržišta vladi zbog političke nestabilnosti ponudila veliku kamatu, Banski dvori su je odbili, no može li se uvećanje kamata dogoditi i za privatni sektor?

"Jasno je da se u državi najjeftinije zadužuje upravo vlada. Rejting naše države je pokazatelj koliko će rasti kamate. Ako se država skuplje zadužuje, normalno je za očekivati da će se to odraziti i na gospodarstvo i na građane. Sada imamo indikator kako inozemni investitori gledaju na Hrvatsku, šalju nam poruku da se moramo pod hitno stabilizirati.

Pa ako politika u kratkom vremenu uspije stabilizirtati vladu, još uvijek može koristiti pozitivne pomake i rast BDP-a da bi se država mogla jeftinije zaduživati.

Ako se sve to ne dogodi, imamo poruku iz inozemstva kako će se država ubuduće zaduživati. A svjesni smo činjenice da nam se za mjesec dana smiješi novo zaduživanje", rekla je Deranje.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene