Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala utvrditi prijedlog rebalansa proračuna i poslati ga u Hrvatski sabor. Na sjednici, na kojoj će se odlučiti hoće li se smanjiti plaće državnim i javnim službenicima, bit će i predsjednik Stjepan Mesić.


Prije sjednice predstavnici Vlade sastat će se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikatima. Prema svemu sudeći, nakon što su sindikati javnih službi odbili pristati na sporazumno smanjenje plaća od 6 posto, Vlada će im danas jednostrano smanjiti plaće i prema informacijama medija ukinuti kolektivni ugovor. To znači da bi osim bez veće ostali i bez svih materijalnih prava kao što su božićnice, regresi i ostali dodaci. Sindikati javnih službi prijete štrajkom ako dođe do jednostranog raskidanja kolektivnog ugovora, dok iz Vlade poručuju kako javnim službenicima neće platiti štrajk. Ovdje je riječ o 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti i socijalnoj skrbi.

Vezani članci Slika nije dostupna Iako imaju sporazum, sindikati će studentima dati podršku Slika nije dostupna Bez dogovora do kasno u noć - danas štrajk u školama!

Sindikati bi još razgovarali, a Vlada ne

Sindikati javnih službi još su jučer Vladi poručivali kako su spremni na dogovor, međutim od ponedjeljka nije bilo nikakvih novih razgovora Vlade sa sindikatima. 'Mi čekamo odluku vlade, ali istovremeno pripremao i strategiju i taktiku', kaže Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. No kažu, još su spremni na dogovor s Vladom. 'Da im je bilo stalo onda ne bi mlatili tamo na HDZ-u nego bi ovdje došli i zvali nas i rekli dajte da pokušamo. Mi nismo zatvorili vrata, ali gledajte oni očito jesu', kaže Spomenka Avberšek.

>> 'Kako biti profesionalan, kad se osjećaš obezvrijeđen?'

>> Sindikati poručuju Vladi: Ljudi su jako nabrušeni na štrajk!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju