Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarsko socijalno vijeće

'Sindikati i vlada i dalje se ne slažu oko Zakona o osnovici plaća javnih službi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalni partneri nisu se na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) složili oko pitanja je li Zakon o osnovici plaća javnih službi prije hitnog upućivanja u saborsku proceduru trebao biti razmotren na GSV-u, te kakve će biti posljedice toga.

Neshvatljivo je da takav zakon nije bio na sjednici GSV-a, jer štete koje mogu nastati iz eventualne vladine pogrešne odluke mogle bi se mjeriti milijardama kuna, ustvrdio je sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić. Možda smo poreznim obveznicima mogli uštedjeti ogromne novce koje će državni proračun morati platiti ako sindikati pokrenu i dobiju sudske sporove zbog vladine odluke da javnim službenicima smanji plaće bez raskidanja kolektivnih ugovora, upozorava Ribić.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

>> Vlada danas kažnjava sindikate i rješava rebalans proračuna

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila je Ribićeve primjedbe rekavši da Zakon o osnovici plaća javnih službi nije trebao ići na GSV jer se radi o bipartitnom odnosu između vlade kao poslodavca i sindikata koji predstavljaju zaposlene u javnim službama, pa u tome ne trebaju sudjelovati predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Vlada smatra da neće doći do tužbi i gubitka za proračun jer međunarodni dokumenti, koje su njezini stručnjaci proučili, dopuštaju da se u određenim prilikama na taj način reguliraju plaće oko kojih se ne može postići sporazum, pa vlada nije ništa prekršila, rekla je Kosor. Također je odgovorila Savezu samostalnih sindikata Hrvatske koji je danas zatražio od vlade mjere za pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, ustvrdivši da je vlada rebalansom proračuna povećala naknade za nezaposlene i socijalno ugrožene građane. Ostali su dosadašnji iznosi porodiljnih i roditeljskih potpora i dječjeg doplatka, a mirovine će se povećati, naglasila je Kosor no nije znala reći koliko točno iznosi ukupna državna pomoć socijalno najugroženijim građanima.


Sukob oko novog predsjednika GSV-a

Predstavnici sindikata i poslodavaca sukobili su se pak oko novog predsjednika GSV-a kojeg trebaju izabrati sindikati do kraja tjedna. HUP je, naime, predložio da to mjesto pripadne predstavniku sindikata koji pretežito okuplja zaposlene u privatnom sektoru, što je Ribić ocijenio nedopustivim zadiranjem u autonomiju jednog od socijalnih partnera.

Predstavnik sindikata Ivica Mudrinić rekao je novinarima kako HUP samo želi da zaposleni u privatnom sektoru budu bolje predstavljeni u tripartitnim odnosima jer se dosad previše vremena i energije potrošilo na plaće u javnim i državnim službama.

Socijalni partneri na današnjoj su sjednici jednoglasno podržali hitno donošenje Zakona o izdavanju odobrenja za građenje kojim bi se ubrzalo izdavanje dozvola za građevine veće od 400 četvornih metara, i poljoprivredne građevine iznad 600 četvornih metara. To je jedna od vladinih antirecesijskih mjera, a njome će se ubrzati postupak izdavanja dozvola u roku 45 radnih dana. Zakon će se primjenjivati do 31. prosinca 2010. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene