Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RH napreduje, problem pravosuđe i korupcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ispunjava političke kriterije, demokracija i vladavina prava su ojačani, postignut je snažan gospodarski rast i održana makroekonomska stabilnost, ali treba ubrzati reforme javne uprave i pravosuđa te borbu protiv korupcije, ocijenila je Europska komisija u svom godišnjem izvješću o napretku.

U izvješću, koje pokriva razdoblje od 1. listopada 2006. do 3. listopada 2007., opisuju se odnosi između Hrvatske i EU-a, analizira stanje u Hrvatskoj u pogledu ispunjavanja političkih i gospodarskih kriterija te njezina sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva, odnosno usklađivanje s europskom pravnom stečevinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Analiziramo prvo izvješće hrvatske Vlade' Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH Slika nije dostupna 'Najviša ocjena Poglavlja 23 do sada' Drobnjak: Otvorena je mogućnost da se pregovori završe u lipnju

Uz izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, Komisija je objavila i dokument o strategiji proširenja i glavnim izazovima u sljedećih godinu dana, te nacrt pristupnog partnerstva za zemlje kandidate.

"Hrvatska nastavlja ispunjavati Kopenhaške političke kriterije.
Provedba strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije je nastavljena", ističe Europska komisija, dodajući da je smanjen zaostatak u broju neriješenih sudskih predmeta, te da su postignuti prvi rezultati u borbi protiv korupcije. Također se kaže da je Hrvatska poduzela odgovarajuće daljnje korake za rješavanje problema manjina, i, u manjoj mjeri, za povratak izbjeglica. Hrvatska je nastavila punu suradnju s Haškim sudom, ratificirala sporazum o CEFTA-i i nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj suradnji.

"Međutim, ostaju značajni izazovi u ključnim područjima, poput reforme neefikasnog pravosudnog sustava i javne uprave te borba protiv korupcije, koja ostaje široko raširena. Pojačanu pozornost treba posvetiti manjinskim pravima, posebice povratku izbjeglica. Procesuiranje ratnih zločina traži daljnju pozornost. Daljnja regionalna suradnja je od ključne važnosti, kao i napori na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, posebice oko određivanja granica", kaže Komisija.

Komisija ponavlja svoju ocjenu koju kontinuirano već nekoliko godina ističe da Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo koje bi se u srednjoročnom razdoblju moglo nositi s konkurentskim pritiskom na unutarnjem europskom tržištu, pod uvjetom da odlučno provede sveobuhvatni reformski program kako bi se smanjile strukturalne slabosti.

Što se tiče gospodarstva, kaže se da je Hrvatska zabilježila snažni i ubrzani rast te da je zadržana makroekonomska stabilnost, uključujući nisku inflaciju. Komisija, međutim, upozorava da bi vanjski deficit mogao utjecati na makroekonomsku stabilnost. Također se navodi da je smanjena nezaposlenost, iako je stopa nezaposlenosti i dalje visoka.

Hrvatska je poboljšala svoju sposobnost preuzimanja obveza iz članstva. U nekim područjima postignuta je velika usklađenost s europskom pravnom stečevinom, ali će za puno usklađivanje trebati značajni napori, kaže se u izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene