Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moguće tužbe

Revoltirani zbog plana proširenja kamenoloma: "Ne odustajemo i očekujemo jedino moguće rješenje"

Aktualno Galerija Mještani Vrsina - 1 Mještani Vrsina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mještani Vrsina - 2 Mještani Vrsina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Mještani Vrsina - 3 Mještani Vrsina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Brdo Oblik Galerija 1/4 >>
Proširenje kamenoloma iznad Vrsina mještanima stvara brojne probleme. Kažu kako će im ugroziti život zbog neposredne blizine kuća i zato ne staju u naumu da ga se izbaci iz prostornih planova. Priču donosi novinarka Bruna Papić.

Podno brda Oblik kamene kuće i polja, a gotovo na samom vrhu - kamenolom, protiv kojeg se mještani i dalje grčevito bore. Danas izbacivanje iz prostornog plana traže od Županije.

"Mi ne odustajemo. Mi očekujemo jedino rješenje a to je da eksploatacijsko polje nestane", kaže mještanka Mirjam Radić. 

Pritisak na Općinu rezultirao je jednoglasnom odlukom vijeća - ne kamenolomu. Tad su krenuli novi problemi. 

"Dobili smo papire od investitora, koliko su oni uložili, da su puno uložili i da će nas sigurno tužiti za izgubljenu dobit", kaže načelnik općine Marina. Doduše, investitor koji se ne oglašava još nije ušao u posao niti je izrađena studija utjecaja na okoliš.

"Prema informacija kojima raspolaže rudarska inspekcija Državnog inspektorata istražni radovi još nisu započeli. Također, predmetnim rješenjima nije definirana obveza provođenja Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu", poruka je Državnog inspektorata RH.

Suhozidi na području eksploatacijskog polja jasno pokazuju granice zemljišta mještana. 

"Jer se točno vidi po prostornom planu da su tu maslinici, tako piše u planu Općine..Maslinici, bajami i smokve", kaže Radić. 

"Sva infrastruktura je riješena tada. Tako da načelnik šta kaže da nije zna...Ne znam tko je onda znao." Iza iste strane na kojoj su, barem na papiru, mještani i Općina, stoje brojna prepucavanja.

Županija sad čeka razgovor s Mamutom i traži odluku vijeća - koja još nije stigla na njihovu adresu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović i voditelji Dnevnika Nove TV GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Ivana Petrović o Putinovu obraćanju: "Govor straha za unutarnje potrebe i za cijeli svijet"

"To je moja poruka načelniku Općine Anti Mamutu i predsjedniku općinskog vijeća Davoru Radiću, da pošalju konačno taj dokument gdje se izrijekom briše eksploatacijsko polje", kaže mještanin Mario Matijaš. 

Od '98. ovo je područje u prostornom planu. Tada Trogira, a nakon toga Općine Marina. U tri navrata izmjenjivao se prostorni plan. 
"Znači svaki mještanin, svaka institucija je imala pravo na primjedbu, da se izbaci iz dokumentacije", poručuje Mamut. 

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Ali načelnik kaže - nisu ih imali pa nisu ni reagirali. Sad će morati reagirati na moguće milijunske tužbe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene