Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na razini EU-a

"Kad piješ, onda vozi": Prijedlog novih pravila za vozače zgrozio političare, stručnjake i javnost

Aktualno Galerija Vozačka dozvola Vozačka dozvola Foto: Dnevnik Nove TV Cesta Cesta Foto: Dnevnik Nove TV Automobil Automobil Foto: Dnevnik Nove TV +0 Kamion Galerija 1/4 >>
Stižu nova pravila za vozače. U fokusu su mladi koji bi prema prijedlogu Europskog parlamenta mogli voziti pod utjecajem alkohola. Vozačke dozvole trajale bi 15 godina, a prijedlog je da ih imamo na svojim pametnim telefonima.

Umjesto nulte tolerancije, nova pravila za mlade vozače.

"Kada piješ, onda vozi. O čemu govorim? Pa o tome da je jučer nažalost izglasano da mladi ljudi sa 17 godina mogu početi upravljati vozilima kategorije B, bez obzira na broj konjskih snaga i čak do 0,2 promila alkohola, što mislim da je nedopustivo", kaže Valter Flego iz Odbora EP-a za promet i turizam...

I budući profesionalni vozači u tome vide veliki problem.

"Apsolutno ne s obzirom na činjenicu koliko se već sada događa prometnih nesreća na prometnicama", rekao je Nikola Mašić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

"Samim novim trendovima koji su sve luđi, neodgovorni, smatram da je to apsolutna glupost", kaže i njegov kolega Leo Broz.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

Ceste Europske unije godišnje odnesu više od 20 tisuća života.

"Hrvatska je na trećem mjestu po broju stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji. Smatram da se šalje loša poruka ako kažemo da je dopušteno u krvi imati 0,2 promila alkohola", otkrila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

A tu su mladi i za upravljačima kamiona.

"Mislim da ne bi bili sposobni za tako dalek put psihički i fizički, izdržljivost i sve to", smatra učenica Monika Premuž.

Oni koji obučavaju profesionalce ne vide u tome problem, uz malu iznimku.

"Možda i ne bi bila loša ideja da učenici koji se školuju baš za to zanimanje ranije dobiju vozačku dozvolu, ali naravno to vrijedi samo za učenike. U ostalim sustavima obrazovanja mislimo da treba ostati kako jest", kaže Andrea Košćak Lacković iz Strojarske i prometne škole u Varaždinu.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Rok trajanja vozačke dozvole također se mijenja, vrijedila bi 15 godina.

"Trenutačno je kod nas deset, ali bi to onda trebalo obavit da se prvo obavi liječnički pregled a onda produžuje vozačka", poručuje Siniša Pšeničnik, stručni voditelj i predavač u auto školi.

Zagovara se i digitalizacija naših dokumenata.

"Ideja je da u biti vozačku dozvolu da se omogući jedan zakonski okvir gdje ćemo mi moći vozačke dozvole u fizičkom obliku dodati u taj wallet koji imamo na telefonu instaliran", rekla je Kristina Leko Kuštrak iz IT sektora u AKD-u.

O svim prijedlozima raspravljat će novoizabrani parlamentarci kad zasjednu na svoje funkcije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene