Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA

Republika Hrvatska će morati platiti nekoliko tisuća eura srpskom optuženiku za ratni zločin

Nepravomoćno presuđenom pripadniku srpskih paravojnih postrojbi za ratni zločin ubojstva civila Hrvatska mora isplatiti oko 5.000 eura odštete i sudskih troškova, odlučio je Europski sud za ljudska prava (ELJSP).

Kazneni postupak koji traje 11 godina predstavlja povredu okrivljenikova prava na suđenje u razumnom roku, piše Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP).

Nepravomoćno presuđenom pripadniku srpskih paravojnih postrojbi za ratni zločin ubojstva civila Hrvatska mora isplatiti oko 5.000 eura odštete i sudskih troškova, odlučio je ELJSP u predmetu Vidak protiv Hrvatske jer postupak protiv njega traje 11 godina pa je povrijeđeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku.

Vrhovni sud je dvaput ukidao prvostupanjske presude. Vidaku se prvo sudilo u odsutnosti, a onda je izručen iz Turske prije 11 godina što je dijelom pridonijelo i kašnjenjima u predmetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sad mora platiti Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dosuđena naknada štete Aktivist koji je načelnika nazvao pravim žoharom dobio na sudu za ljudska prava: ''To bila rasprava od javnog interesa''

"Pogledavši sve što su radila hrvatska tijela, ESLJP je utvrdio da je od 2010.  do 2019. Vrhovni sud dvaput ukinuo prvostupanjske presude što je dovelo do kašnjenja od tri godine pa da je onda prvostupanjskom sudu što je u stvari Županijski sud u Zagrebu bilo potrebno više od sedam mjeseci da bi proslijedio upit i dokumentaciju, a onda je Ministarstvu pravosuđa trebalo tri godine da taj upit proslijedi nadležnim sudskim tijelima'', objasnila je Štefica Stažnik, zastupnica Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene