Gdje je Ivica Todorić, koje sve službe sudjeluju u akciji Agrokor te koje su posljedice priče o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i političara vezanih za Agrokor od strane BIH, bila su samo neka od pitanja postavljena šefu SOA-e Danijelu Markiću.


Otvoreno je razgovarao sa zastupnicima pred kojima tajne nema, ali je odgovorio i na naša pitanja. Obavještajne službe također su dio paketa institucija koje rade i na slučaju Agrokor. Ne samo na posljednjoj akciji, već puno dublje.

Vezani članci Daniel Markić, ravnatelj SOA-e (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj SOA-e otkrio kolika su nam prijetnja bivši ISIL-ovci koji se vraćaju u BiH Slika nije dostupna Lovrinović: "SOA zakazala u slučaju Agrokor"

Na pitanje je li SOA i na koji način uključena u slučaj, ravnatelj Daniel Markić odgovara: ''Kao što sam već rekao, naravno da ako djeluju hrvatske institucije, prvenstveno DORH i MUP, zaista i sigurno, služba im daje potporu''. U način na koji se to radilo nije želio ulaziti jer su operativni detalji tajna propisana zakonom. Stoga je jasno da ravnatelj SOA-e zna puno više nego što smije ili bi možda htio reći.

Na pitanje gdje jesu li Todorići u Londonu, rekao je: ''To vam ne mogu odgovoriti ovaj čas. Postoji mogućnost da jesu i vjerujem da se s nekima od njih već stupilo u kontakt.''

No pred zastupnicima u odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ravnatelj SOA-e nije imao tajne. Tema: izvješće SOA-e, ali i Vojno-obavještajne agencije o mogućoj ugrozi zbog informacije da su bosanskohercegovačke službe prisluškivale hrvatske gospodarstvenike i političare, s naglaskom na temu Agrokor.

''Kad razgovaramo, ne razgovaramo uvijek o ugrozama, više se razgovaralo o stanju u regiji'', rekao je Daniel Markić.

U priči o prisluškivanjima sudjelovao je bosanskohercegovački ministar sigurnosti Dragan Mektić. Priznao je prisluškivanja pa ih demantirao uz poruku – nismo, ali možemo. Onda je tvrdio da je nakon sastanka s hrvatskim šefom SOA-e zaključeno da skandala i prisluškivanja nema. Sve to je, čini se, bila igra.

''I gospodin ravnatelj dao je potpuno drugačiju sliku, ona je drugačija od interpretacije u BiH. Dakle, nije bilo susreta gospodina Markića i Mektića, i svima je jasno da je i to bila jedna od dezinformacija", rekao je Ranko Ostojić.

Namjerno plasiranje dezinformacija postalo je sve češći oblik ratovanja među državama. Osim o regiji, na sastanku se govorilo i o sličnim taktikama vezanim za informacije o Rusiji i jačanju ruskog utjecaja u regiji.

''Varijante u kojima se pokušava uništiti međunarodni ugled, dezinformirati javnost ili u hibridnom ratovanju narušiti institucije ili mijenjati javno mnijenje", rekao je Ostojić.

A javno mnijenje stvara se u moderno doba preko društvenih mreža gdje je najlakše plasirati razne informacije koje se vrlo brzo, iako su izmišljene, percipiraju kao istina. Tako je i priča, bez obzira na to koliko je stvarno točna, zbog spomena Agrokora u jeku bujanja te afere pala na plodno tlo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr