Prvi dan štrajka u pulskom brodogradilištu Uljanik, koji je počeo u srijedu ujutro nakon neuspijelog petodnevnog mirenja, a zbog neisplate plaće za srpanj, poslijepodne je priveden kraju, a nastavak je sutra.

Galerija


Štrajk je započeo jutros u 7 sati, kada radnici Uljanika dolaze na posao. Nakon okupljanja unutar brodogradilišta i na svojim radnim mjestima, veći dio radnika je oko 9 sati izašao na ulicu ispred Uljanika i blokirao promet. Na cesti su ostali do 11 sati. Oko podneva štrajkaši su se uputili, uz pratnju policije, i na jedno i pol satni prosvjedni hod ulicama Pule kojom prilikom su im Puljani davali podršku.

Vezani članci Štrajk radnika Uljanika (Foto: Pixsell, Duško Marušić) Radnici 3. maja upali u zgradu Uprave: "Niste dostojni zastupati radnike, podnesite ostavku!" Marko Balen o štrajku radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika za Dnevnik Nove TV: "Prekinut ćemo štrajk samo u jednom slučaju!"

Štrajk u Uljanik Grupi u njezinih sedam društava i brodogradilištu „3.maj“ u Rijeci nastavlja se sutra. U štrajku ostaju do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća, rekao je danas predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Radnici traže i ostavku Uprave Uljanika, na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju. No, sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti jer je štrajk pokrenut zbog neisplate plaća.

Radnici Uljanika i sindikati rješenje trenutačnih problema traže od Vlade, koja, kako smatraju, treba odlučiti želi li brodogradnju ili ne. Najavili su i mogućnost prosvjeda ispred zgrade Vlade u Zagrebu, ali hoće li do toga doći još nije poznato.

Iz Pule se za Vijesti Nove TV javio reporter Marko Balen koji je rekao kako se još uvijek ne zna odgovor kada će plaće biti isplaćene.

Marko Balen prati štrajk radnika grupe Uljanik u Puli (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Marko Balen prati štrajk radnika grupe Uljanik u Puli (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Danas je bilo napetije u Puli, nego u Rijeci. U Rijeci je u 3. maju oko 1400 radnika odlučilo štrajkati na svojim radnim mjestima. U Puli je već ujutro dio radnika izašao na ulice ispred brodogradilišta. Zaustavili su glavnu prometnicu, žilu kucavicu u ovome gradu želeći upozoriti na svoj problem. U podne su vrlo mirnim prosvjedom pozivajući upravu na ostavke prošli centrom Pule kako bi na još jedan način upozorili na vrlo tešku situaciju. Bilo je različitih emocija, od tuge do bijesa...

Uprava se oglasila samo pismeno, a u tom su priopćenju rekli da shvaćaju nezadovoljstvo radnika i da čine sve da se ovaj problem što prije riješi. Navodno su u stalnom kontaktu s Vladom i drugim državnim tijelima koji bi mogli pomoći u ovoj situaciji za 4500 radnika Uljanik grupe i još tko zna koliko tisuća kooperanata", izvijestio je Marko Balen. (V.Pa./Hina)