Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu tužilo je potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima Luku Kovača tražeći 20.000 kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta.

Galerija


Sveučilište u Zagrebu povući će tužbu protiv studenta Luke Kovača, zaključeno je na sastanku rektora Damira Borasa s predsjednikom Studentskog zbora Nediljkom Jerkovićem i studentskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić, priopćeno je u srijedu iz Sveučilišta.

Vezani članci Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 350 godina postojanja: "Sveučilište u Zagrebu u svojoj je dugoj tradiciji uvijek bilo simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi" Damir Boras (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Rektor Boras:  "Državna matura možda nije potrebna, ne mogu između dvije godine biti takvi drastični razmaci''

Jerković i Šimić razgovarali su u utorak s Kovačem te ustvrdili da u njegovu istupu nije bilo loše namjere, što je rektor prihvatio, navodi se u priopćenju.

Sveučilište je tužilo potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima Luku Kovača tražeći 20.000 kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta.

Kovač je 2. studenoga izjavio Hini, komentirajući provalu u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima, kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge.

Boras je izjavio da je podnijeta tužba protiv Kovača jer nije bilo drugog načina da se "spriječi neistine protiv Sveučilišta". Postoji sloboda govora, ali ne i sloboda iznošenja neistina. Nažalost, predaleko su otišle stvari protiv Sveučilišta u zadnje vrijeme, rekao je rektor.

Taj potez kritizirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je rekla kako joj je, kao profesorici koja je gotovo cijeli radni vijek provela na Sveučilištu u Zagrebu, "vrlo tužno da sa studentima, koji imaju određene primjedbe i pritužbe, 'razgovaramo' preko sudova, umjesto da otvorimo neposredan dijalog".

Nakon toga Boras je izjavio novinarima kako se nada da će "sve ići u smjeru povlačenja tužbe" protiv Kovača jer Sveučilište "nema želju bilo koga kažnjavati", te za nanošenje štete ugledu Sveučilišta optužio medije.

"Moramo, na žalost, pokazati medijima da ne mogu izokretati činjenice jer iz one njegove hipotetske izjave, kako on kaže u novinama, svi portali su izbacili hipotetsko i pretvorili u činjenično. To je veliki problem – mediji koji izvrću činjenice, ne oni mediji koji prenose punu istinu", ustvrdio je Boras, prenosi Hina.

Akademska zajednica zgrožena podizanjem tužbe

Bez obzira na povlačenje tužbe, akademska zajednica zgrožena je činjenicom da je sveučilište pokušalo tužiti studenta. "Ja sam uvjerena da većina profesora zapravo ne želi tu tužbu. Ja je osobno ne želim i ne želim da se studenta tuži u moje ime", kazala je Vesna Vlahović Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta.

Vesnica Garašić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazala je: "Može se razgovarati sa studentom, može se pokrenuti nekakav oblik razgovora ili procesa, ako je potrebno da mu se ukaže da baš nije skroz primjereno ono što je učinio, ali reakcija sveučilišta u ovom je slučaju bila daleko prejaka i prežestoka, i potpuno neodgovarajuća".

Aleksa Bjeliš s PMF-a dodao je: "...da ga se bez ikakvih, čini mi se, prethodnih konzultacija, kontakata, razgovora, šalje na sud... Ponavljam, sveučilište ga šalje. To je nešto što ja doista u svojoj dugoj karijeri i velikom međunarodnom iskustvu nisam sreo ni u povijesti ni u sadašnjosti".

Luka Kovač, koji je jučer na svoju kućnu adresu dobio tužbu, potvrdio je u telefonskom razgovoru za Novu TV da do trenutka dok pisanim putem ne dobije da se od tužbe odustaje - ništa ne želi komentirati.