Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prostorije Studentskog zbora i sedam studentskih udruga na Hrvatskim studijima bile su noćas meta provalnika, zbog čega je na Hrvatske studije u četvrtak došla policija, potvrdili su Hini iz Studentskog zbora.


Članovi udruga naišli su jutros na provaljena vrata prostorija te ustanovili da nedostaju računalna tehnika i neke knjige.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Pavo Barišić Pavo Barišić: "Nije istina da sam smijenjen. Bio je to neuspjeli pokušaj puča"

Potpredsjednik Studentskog zbora Luka Kovač kazao je da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Prozor jedne od udruga bio je pokvaren i nije se mogao zatvoriti, a iz te je prostorije provaljeno u druge, kazao je Kovač.

Događaj se poklapa s najavom uprave Hrvatskih studija da udruge moraju do danas napustiti te prostorije jer će na njihovu mjestu početi izgradnja zgrade za Državni hidrometeorološki zavod, što su one odbile dok im ne osiguraju druge prostorije.

Za obnovu osigurano 250.000 kuna

Uprava tvrdi da ne može udrugama dati druge prostorije, iako im ih je rektor Damir Boras dodijelio te je za njihovu obnovu osigurano 250.000 kuna.

Studentski zbor i sedam studentskih udruga s Hrvatskih studija stoga su se obratili rektoru Damiru Borasu i zatražili hitan sastanak, tvrdeći da situacija izmiče kontroli.

Sukob Uprave i studentskih udruga kulminirao je u ožujku ove godine tijekom višednevne blokade nastave na Hrvatskim studijima zbog ukidanja upisa na studij filozofije i zahtjeva za smjenom Uprave, nakon čega je započet pa odmah i zabranjen štrajk profesora. Studentski zbor izrazio je negodovanje početkom studijske godine jer im je oduzeto pravo da se obrate brucošima.

Studiji pred gašenjem?

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka izjavio je nedavno da su Hrvatski studiji najvjerojatnije pred gašenjem jer im uskoro ističe trogodišnji reakreditacijski postupak, a uočene slabosti nisu otklonjene zbog opstrukcije odgovornih osoba.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je potom da je pokrenut upravni nadzor na Hrvatskim studijima, koji je sindikat zatražio u dva navrata.

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević nije se odazivao na pozive na telefon za komentar stanja. (Hina)