Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U rafineriji u Bosanskom Brodu priznali su da su jutros imali 'mali problem' na sekciji 28 koji je navodno uklonjen brzom intervencijom stručnih službi. Taj 'mali problem' uzrokovao je rekordnu zagađenost Slavonskog Broda sumporovodikom.


Rekordno visoku jutrošnju koncentraciju sumporovodika u Slavonskome Brodu uzrokovao je kvar u bosanskobrodskoj rafineriji. Da je rafinerija imala problema s pogonom, potvrdio je glasnogovornik tvrtke Rade Vidaković, no nije rekao o kakvom je kvaru riječ.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

"Jutros smo imali mali problem na sekciji 28 koji je uklonjen brzom intervencijom naših stručnih službi. Stanje je sada normalizirano, što se može primijetiti i na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu. Želimo poručiti hrvatskim građanima da razloga za veću zabrinutost nema", rekao je Vidaković ne objasnivši o kakvom je točno kvaru riječ.

>> Građani Slavonskog Broda upozoreni: Ne izlazite iz kuća!

>> Ministarstvo: Nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja u Sl. Brodu

U Slavonskome Brodu jutros je koncentracija sumporovodika bila osamnaest puta veća od najviše dopuštene vrijednosti, a iz Gradske uprave građane su upozorili da ne izlaze van ako ne moraju. U 8 sati uređaji su izmjerili koncentraciju od 126,3 mikrograma sumporovodika po prostornome metru.

Po podatcima s mjerne postaje Državnoga hidrometeorološkog zavoda, koncentracija sumporovodika u Slavonskome Brodu normalizirana je oko 11 sati.

Zbog tog ekološkog izgreda reagirala je Građanska inicijativa za čist zrak u Slavonskome Brodu te gradska vlast, koja je nakon prvih informacija o visokome stupnju onečišćenja upozorila građane da ne izlaze iz kuća ako ne moraju.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je predstavnicima Republike Srpske poslao oštro prosvjedno pismo, a predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i Vlade RH Zoranu Milanoviću zahtjev za zaštitu zdravlja građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook