Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Ministartsva zaštite okoliša i prirode stiglo je priopćenje o visokoj razini sumporovodika u Slavonskom Brodu.


Koncentracija sumporovodika u zraku u Slavonskom Brodu danas je bila 18 puta veća od dopuštene. Gradska uprava upozorila je Brođane da ne izlaze iz svojih kuća, posebno djecu, starije osobe te osobe s bolestima dišnog sustava.

Vezani članci Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda - 2 Dio ih je već napustio Hrvatsku: Organiziran let kući za one koji mogu putovati nakon stravične autobusne nesreće, još 15 ih je u bolnici Vozač autobusa koji je kod Slavonskog Broda sletio s ceste Vozaču autobusa mjesec dana istražnog zatvora, brani ga jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika: ''Koliko znam od njega, nikad nikome nije rekao da je zaspao''

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poslali su priopćenje u kojem stoji da su provjerili ispravnost rada mjerne postaje i potvrđeno je da postaja radi ispravno. 'Slijedom upita iz jedne od udruga je li moguće proglasiti izvanredno stanje, navodimo da se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove', stoji u priopćenju Ministarstva.

>> Građani Slavonskog Broda upozoreni: Ne izlazite iz kuća!

Također su priopćili kako se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove. Sukladno međunarodnim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane se uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje.

Izvanredna situacija mogla bi biti proglašena u sljedećem slučaju: za razliku od sumporovodika, za primjerice sumporov dioksid, propisana je satna kritična vrijednost od 500 mikrograma i proglašenje izvanredne situacije ukoliko takva koncentracija traje tri sata uzastopno.

Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije sumporovodika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook