Elementarna nepogoda u Požeštini ostavila je iza sebe štetu od 80 milijuna kuna samo u poljoprivredi. Država je za pomoć osigurala tek 20. Neka se poljoprivredna gospodarstva neće nikada oporaviti.

Galerija


Tuča je već ovršila Domagojevu ljetinu. "Ne znam ni sam, šta dalje, kuda dalje, pšenicu nisam ovršio, nisam ništa, nemam ništa, ne znam kako dalje, treba plaćati račune, a novca niotkuda", kaže Domagoj Salak.

Vezani članci Slijetanje aviona, ilustracija Na korak do teške tragedije u Zračnoj luci Split: Oštećen avion, istraga u tijeku Nevrijeme poharalo i Zadar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Zadru zbrajaju štetu od nevremena: "Nisam to još doživio, u roku od 10 minuta diglo je krov"

Umjesto rekordnog uroda rekordne su štete.  "Godina je bila dobra, prvi put smo i cijene znali unaprijed. Pšenica, kukuruz...  Sve su bile dobre cijene. Ulagali smo maksimum. Sad evo kako smo prošli,  nemamo ništa", kaže.

Na gospodarstvima diljem Slavonije štete su stopostotne. "Uglavnom smo mi veći proizvođači osigurani, ali to osiguranje nije donijelo ni blizu dohodak koji bi imali jer smo bili pred rekordnom žetvom po prinosima. Nama je po hektaru 2000 do 3000 kuna gubitak", kaže Mario Glavaš, predstavnik poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede će za sanaciju štete isplatiti 20 milijuna kuna kroz program potpora male vrijednosti.

"Potpora je do 100 posto prihvatljivih troškova pri čemu je osnovni uvjet da je šteta minimalno 30 posto, nažalost to ovakvi slučajevi zadovoljavaju", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ono što sada sve zanima je kada pomoć stiže.

"Jedino što čekamo su konačne procijene šteta i istog dana može biti natječaj", kaže ministrica. Do sada su štete procijenjene na 78 milijuna kuna.

"Oni koji su osigurani, oni ne zadovoljavaju uvjet zakona o ublažavanju posljedica nepogode pa se ne unose u registar", rekla je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Realno stanje i popis oštećenih znat će se za 30-ak dana, kad povjerenstvo završi procjenu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr