Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakon o PDV-u

Reforma: PDV na proizvode više se neće plaćati po izdanom računu već naplaćenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poduzetnici i obrtnici jedva su dočakali izmjene zakona o naplati PDV-a.

Poduzetnici i obrtnici jedva su dočakali izmjene zakona o naplati PDV-a. Podizanje granice s 2 milijuna kuna godišnjih prihoda na 3 milijuna, za 90 posto njih značit će da ubuduće porez moraju platiti kad naplate svoje račune, a ne kao do sada kad ih izdaju.

Pročitajte i ovo Velika akcija EPPO-a Složeni kriminalni ekosustav Velika akcija EPPO-a, palo 14 osoba! Uhićenja i u Hrvatskoj zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..."

Mnogi su morali uzimati skupe kratkoročne kredite da podmire svoje obveze prema državi. A sada će, čini se, država morati naći načina da premosti razdoblje u kojem će se proračun, zbog promjene ovog Zakona, slabije puniti.

VIDEO Stručnjaci predlažu Vladi: Oporezujte kapital i imovinu

PDV na proizvode koji se prodaju od nove godine više se neće morati plaćati po izdanom računu već naplaćenom. Kožarska radionica Miljenka Vuka tako će umjesto kreditiranja države imati novca za plaće, materijal i ostalo poslovanje.

'Država bi s time dobila samo ranije PDV koji bi ionako dobila. Ovako nama ipak ostaje malo zraka kako bi rekao u smislu da nam se obrtna sredstva novčana ostanu kod nas dok ne naplatimo postojeću fakturu', kazao je Miljenko Vuk.

Granica se podiže s 2 milijuna kuna pa u novi sustav obračuna PDV-a ulaze poduzeća i obrti s godišnjim prihodima do 3 milijuna kuna. Takvih u Hrvatskoj ima 154 472 što je više od 90 posto. Onih velikih, koji uprihode više od 3 milijuna kuna i koji PDV nastavljaju plaćati po izdanom računu je više od 16 tisuća.

'To će sigurno omogućiti da 10-tak tisuća tvrtki nema problema sa likvidnošću da ne zatvaraju', rekao je ministar Gordan Maras.

Nova mjera odgodit će priljev novca od PDV-a u proračun u 2015. Projekcije govore da će biti od pola milijarde do milijardu kuna manje. Ministar Maras tvrdi to neće urušiti državne financije.

'Svaka mjera koju poduzimate znači nešto i generalno za razvoj poduzetništva za jednostavnije poslovanje tako da sam ja upravo suprotno uvjeren da će ova mjera pomoći da prihodi u proračunu budu još i veći', dodao je Maras.

Kako god bilo, obrtnici traže jasna pravila igre.

'Pozivam Vladu da kada donesu neka pravila da ona ostanu barem tri godine kako bi smo svi znali po kojim ćemo pravilima poćeti novu utakmicu, novu poslovnu godinu', rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Tome se nada i Miljenko da bi nastavio konkurirati na izazovnom kožarskom tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene