Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako smanjiti deficit?

VIDEO Stručnjaci predlažu Vladi: Oporezujte kapital i imovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trošimo više nego što uspijemo uprihoditi. Pola proračuna odlazi na plaće i mirovine, a u to se ne dira. Oporezovati treba kapital i imovinu - kažu ekonomisti.

Vlada je dobila kritike s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gdje je održan međunarodni skup u organizaciji Instituta za javne financije. Stručnjaci za financije i ekonomska pitanja su poručili da državni proračun previše troši na rashodovnoj strani i da bi se deficit mogao smanjiti drugačijom poreznom politikom - prvenstveno uvođenjem poreza na kapital i imovinu.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga - 2 Četiri godine krađe Detalji skandala na fakultetu u Rijeci: Poznato s čime su muljali i za što su osumnjičeni bivši dekan i suradnici Šoping, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Posljedice smanjenja PDV-a PDV se smanjuje, ali bi mogli rasti drugi porezi: "Kava, automobili, bezalkoholna pića... tu svakako ima prostora"

Svoja mišljenja na međunarodnoj konferenciji povodom 20 godina prvih poreznih reformi u Hrvatskoj iznijeli su i strani stručnjaci te upozorili da nas do kraja godine očekuje daljnji pad ekonomske aktivnosti.

'I dalje trošimo više, nego što uspijemo uprihoditi, i to je ključni problem. Opet onaj pojam koji mi se već pomalo gadi, strukturne reforme, ali rashodovna strana proračuna sigurno se neće smanjivati linearnim rezanjem plaća, prava i svega ostaloga', kazao je Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Više od polovice hrvatskog proračuna, ističe Šimović, odlazi upravo na plaće i mirovine. U to se ne dira, ali ima prostora na drugim poljima.

'Hrvatski porezni sustav je relativno dobar. Danas kad govorimo o porezu na dohodak isključivo se oporezuje samo rad. Dakle, porezna osnovica nikad se nije proširila na razne oblike kapitala i imovine. U tom smjeru bi se moglo govoriti o nekakvim perspektivama poreznog sustava u Hrvatskoj', smatra Šimović.

Hoće li zbog većeg PDV-a rasti cijene stanova?

Svoja iskustva sa studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu podijelili su strani stručnjaci. Profesor Sijbren Cnossen, sa Sveučilišta u Maastrichtu godinama je sjedio u MMF-u i zalaže se za jedinstvenu stopu PDV-a. 'U Nizozemskoj se hrana za zamorce prodaje po standardnoj stopi pdv-a, a zečja hrana po sniženoj stopi. Kada me unuk pitao kojeg će ljubimca nabaviti od ta dva, ja sam mu morao savjetovati da kupi zeca. To je naravno glupo, i zato bi stopa za sve trebala biti jednaka', slikovito je objasnio Cnossen.

Za takav je sustav i bivša ministrica financija Martina Dalić: 'Troškovi su vrlo niski, a efekt na porezne obveznike jednak. Socijalni učinci se rješavaju tada kroz rashodnu stranu, kroz strukturu socijalnog sustava.'

Stalne promjene poreznog sustava loše su i za privlačenje investitora.
'U iduće tri godine ili najmanje u trajanju mandata ove Vlade, nema novih poreza ni za građane, ni za tvrtke', poručio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene