Obavijesti Pretražite Navigacija
U organizaciji udruga

Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko nevladinih udruga u subotu u središtu Zagreba organizira marš 'Glasam protiv' kojim će građane pozvati da na referendumu o braku zaokruže odgovor 'Protiv'.

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organiziraju u subotu marš 'Glasam protiv' koji započinje okupljanjem na Cvjetnom trgu u 12 sati, nakon čega će se uputiti na Markov trg odakle će građane još jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči referenduma Marš 'GLASAM PROTIV': Pred Vladom razvukli zastavu duginih boja Slika nije dostupna Gostovala na radiju U ime obitelji: Željka Markić nije rekla da su samo parovi osoba različitih spolova 'normalni'

'LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu', istaknula je danas na konferenciji za novinare koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Zanima vas što je to 'teksaška studija'? Saznajte OVDJE

Ustvrdivši kako su te grupe građani drugog reda, naglasila je da ovaj referendum nema za cilj ništa drugo nego šikanirati već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu. 'Građani će 1. prosinca odlučivati žele li da jedna manjinska skupina u društvu bude trajno proglašena građanima drugoga reda', kazala je.

Juras je pozvala sve 'građane kojima je stalo do zaštite i poštivanja prava u njihovoj državi da izađu na referendum i učine ono što državne institucije nisu - stanu u zaštitu manjinskih ljudskih prava'.

Naglasila je da će okupljanje za marš započeti u subotu u 12 sati na Cvjetnom trgu, a oko 12:30 počet će govori te će organizatori biti dostupni novinarima za izjave. U 13 sati uputit će se na Markov trg kako bi s tog 'simboličkog' mjesta građane još jedanput pozvali da glasaju protiv.

Iva Grgić iz Centra za ženske studije istaknula je da Centar brine što se stavljanjem u Ustav jedne 'proizvoljne i nedovoljne definicije braka može pokrenuti lavina te smatraju da nekima i jest u cilju da se pokrene lavina sličnih inicijativa u kojima će pravo na izbor građana postajati sve uže i uže'.

Posebno je pozvala građane kojima se čini da ova definicija nije opasna, da glasaju protiv, uz poruku 'i vi ćete doći na red'. 'Svatko od nas u svojim životnim izborima može doći na red takvih projekata koji su kadri silan novac trošiti da bi se Ustavom ograničavale slobode pojedinaca i skupina', istaknula je Grgić.

Ustvrdivši da se slobode građana u Hrvatskoj i inače krše, upozorila je da je ovo prvi put da kršenje želi ući Ustav što je, upozorila je, opasan trenutak.

Jagoda Milidrag Šmid iz Ženske fronte za radna i socijalna prava smatra kako je sama ideja o referendumu 'poraz ljudskosti i trijumf slatkorječivog licemjerja'.

'Ono što nas čini ljudima je sposobnost da prepoznamo slabijeg od sebe i stanemo uz njega. To je sposobnost da zaštitimo manjine i njihova prava', ustvrdila je.

Zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene Milidrag Šmid smatra potpuno suvišnom.

Cilj referenduma, ocijenila je, nije zaštititi zajednicu muškarca i žene već onemogućiti drugim ljudima, ljudima 'pogrešne' seksualne orijentacije da ostvare temeljna ljudska prava i vlastitu sreću.

'U pitanju je igra moći. Na temelju katoličke moralke naprosto preuzeti kontrolu nad tuđim životima i propisivati što jest i što nije', dodala je.

Pozvavši ljude da u nedjelju na referendumu glasaju 'protiv homofobne klerikalne inicijative', Željko Peratović iz Glasa razuma - pokreta za sekularnu Hrvatsku posebno se obratio vjernicima u čije ime je, kazao je, 'militantni red 'Opus dei' zaogrnut plaštom tzv. udruge 'U ime obitelji' krenuo u diskriminatorni referendum'.

'Pozivam ih da ne pokleknu pred lažima i zastrašivanjem da su pederi isto što i pedofili koji će se, ako ih se ne zaustavi ustavnom definicijom braka, sutra dočepati njihove djece i na sve ostale sotonske načine upropastitit njihovo društvo', rekao je Peratović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene