Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U subotu u 12 sati

Ovo je ruta marša 'Glasam protiv'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko nevladinih udruga u subotu u središtu Zagreba organizira marš 'Glasam Protiv' kojim će građane još jednom pozvati da izađu na referendum o braku i da glasuju 'protiv'.

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organiziraju u subotu u Zagrebu marš 'Glasam protiv'. Marš će započeti okupljanjem na Cvjetnom trgu u 12 sati, a oko 12:30 počet će govori.

Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati nakon 100% obrađenih glasova REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV Slika nije dostupna Referendum o braku Kampanja 'Glasam protiv!' na zagrebačkom Cvjetnom trgu

U 13 sati uputit će se na Markov trg kako bi s tog 'simboličkog' mjesta građane još jednom jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv.

Sve ćete moći pratiti u PRIJENOSU UŽIVO na Dnevnik.hr

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene