Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu se održava kampanja 'Glasam protiv!' kojom Lezbijska grupa Kontra, Ženska mreža Hrvatske i Rišpet - LGBT udruga Split pozivaju građane da se fotografiraju s natpisom 'Glasam protiv' te u video poruci kažu zašto će na referendumu 1. prosinca zaokružiti protiv.


Pozivamo građanke i građane da naprave ono što državne institucije nisu, da stanu u obranu ljudskih prava u Hrvatskoj i da nam se pridruže u 'Maršu 'Glasam protiv!'' koji će se održati 30. studenog u Zagrebu, rekla je Sanja Juras iz 'Kontre'.

Referendum je usmjeren protiv jedne marginalizirane i obespravljene skupine, nije se niti trebao raspisati, no budući da će se održati, pozivamo sve građane da izađu na njega i glasaju protiv, istaknula je.

Juras je upozorila kako su LGBT osobe u Hrvatskoj već građani drugog reda. 'Naše obitelji ne uživaju jednaka prava, ako dvije osobe žive zajedno dvadeset godina kada se jednom od partnera nešto dogodi oni ne mogu donositi odluke u hitnim medicinskim slučajevima, posjećivati se u bolnici, nasljeđivati zajednički stan i ostalu imovinu', napomenula je.

Vezani članci Slika nije dostupna Marš 'GLASAM PROTIV': Pred Vladom razvukli zastavu duginih boja Slika nije dostupna Ovo je ruta marša 'Glasam protiv'!

>> Evo koliko ljudi ima PRAVO glasa na referendumu o braku!

Foto-video kampanja već se i ranije održavala u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Poreču i Osijeku, a pridružile su joj se i osobe iz hrvatskog javnog života, među ostalim, Vili Matula, Mario Kovač, Jurica Pavičić, Denis Latin, Damir Urban, Ida Prestar i drugi.

Tijekom današnje kampanje prolaznicima su dijeljeni letci kojim se najavljuje da će se dan prije referenduma njihova prosvjedna povorka kretati od Cvjetnog trga, preko Varšavske, Gundulićeve, Ilice i Radićeve do Trga sv. Marka, gdje će udruge još jednom pozvati građane da na referendumu pokušaju spriječiti trajno ograničavanje prava manjine, te upozoriti da postoji opasnost da neki budući referendum bude usmjeren upravo protiv pojedinih njihovih prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju